Echtpaar Leinenga uit Zuidwolde is vandaag 60 jaar getrouwd

Echtpaar Leinenga met burgemeester.
Echtpaar Leinenga met burgemeester.
Foto: Benny Spin

Zuidwolde – Gerard en Marga Leinenga zijn vandaag een diamanten echtpaar. Het is op 5 juni precies 60 jaar geleden dat ze in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Inge Nieuwenhuizen kwam zaterdag al even op visite met een bos bloemen. Muziekvereniging Woudklank was van de partij om een serenade te verzorgen.

Gerard Leinenga (85) uit Groningen werkte voor een bedrijf in technische en huishoudelijke artikelen in dezelfde plaats. Daar ontmoette hij Marga van Beilen (83) uit Nieuw Buinen voor het eerst, op de werkvloer. „Zij viel me op met haar rode rokje, witte schoenen en dito sokken”, kijkt Gerard terug. Marga ging door de knieën voor de ‘mooie bos krullen’ van hem. Na zeven jaar verkering durfden ze de stap naar het gemeentehuis in Groningen wel te wagen. In Hoogkerk kochten ze een huisje.

Omzwervingen

Via Hoogkerk maakten ze omzwervingen naar Heereveen en Hoogeveen. Gerard werkte in die tijd als technisch administrateur en omdat hij hier goed in was, kreeg hij een baan aangeboden als inspecteur in het onderwijs. Dit deed hij tot zijn 62ste waarna hij met pensioen ging. Daarna deed hij veel vrijwilligerswerk bij onder andere Omroep Zuidwolde (later Streekradio De Wolden en nu DNO media). Hier had hij een radioprogramma met muziek voor senioren.

Vrijwilligerswerk

Marga stopte met werken buitenshuis nadat ze getrouwd waren. Ze had de zorg voor de drie dochters en de huishouding en heeft veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo was ze actief in de bibliotheek in Hoogeveen en woonzorgcentrum Olden Kinholt. In dit Hoogeveense centrum was ze ook mantelzorger voor haar eigen moeder.

Gerard en Marga maakten mooie tripjes in eigen land, met name de eilanden waren populair bij de familie. Behalve drie dochters is de familie inmiddels uitgebreid met acht kleinkinderen en een achterkleinkind.

Dol op elkaar

Sinds anderhalf jaar wonen ze naar volle tevredenheid in het Tonckenshuys in Zuidwolde. Na zestig jaar zijn ze nog steeds dol op elkaar, vertelt een van de dochters. „Een kusje of een knuffel, ze laten het nog steeds zien.” Marga beaamt dat: „We hebben eigenlijk nooit ruzie of zo. Het is dat we geen bank meer hebben in ons appartement, anders zaten we altijd naast elkaar.” Gerard is het daar roerend mee eens. „Je hoort er voor elkaar te zijn en aan het eind van de rit krijg je zo’n prachtig cadeau”, doelt hij op het 60-jarig huwelijksfeest. Ze kijken terug op prachtige jaren. „Maar het belangrijkste vinden we de hechte familieband. Dat koesteren we echt.”

Tekst en foto: Benny Spin

Reacties

Cookieinstellingen