Honderdjarig KIA uit Koekange krijgt koninklijke erepenning

Jetta Klijnsma en Arno Tijmens met de erepenning.
Jetta Klijnsma en Arno Tijmens met de erepenning.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Koekange – Tijdens een drukbezochte receptie annex reünie heeft Korfbalvereniging KIA – Korfballen is Aangenaam – uit Koekange vanmiddag de  Koninklijke Erepenning ontvangen. Voorzitter Arno Tijmens kreeg deze penning plus een oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Deze erepenning werd uitgereikt vanwege het 100-jarig bestaan van de vereniging en de bijzondere plaats die de club inneemt in het dorp.

Het was Willem Huisman, die in 1922 18 jaar oud was, die het initiatief nam om in Koekange een korfbalvereniging op te richten. Met 12 spelers, mannen én vrouwen, ging KIA dat jaar van start. De vereniging kende ups en downs, waarbij de crisisjaren dertig en de oorlog moeilijke periodes waren. Maar de club overleefde deze zware tijden en bloeide in de naoorlogse jaren op. Sinds 2014, na een herinrichting van de sportvelden, beschikt KIA een nieuwe kantine, vier eigen kleedkamers en een scheidsrechterskleedkamer.

Sportief gezond

KIA is financieel én sportief gezond en telt momenteel 70 leden. Het is bij uitstek een vereniging die jong en oud in het dorp verbindt. De KIA organiseert het ‘Gigaspeelfestijn’ voor kinderen en in 2021 is de vereniging als één van de eerste in het Noorden met walking korfball gestart.  KIA spant zich bovendien in om mensen in de regio actief te houden. Zo is KIA bestuurlijk actief bij het overleg van het Preventie-akkoord én het Sportakkoord in de gemeente De Wolden.

Gezien de bijzondere plek die KIA in deze dorpsgemeenschap inneemt en het feit dat de vereniging al 100 jaar bestaat zijn aanleiding geweest om aan de vereniging de Koninklijke Erepenning uit te reiken.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Reacties

Cookieinstellingen