Maatschap Boerrigter Bio uit Kerkenveld wint Agroscoopbokaal Biologisch

Kerkenveld – De winnaar van de Agroscoopbokaal Biologisch 2022 is bekend. Reudink kent de prijs toe aan Maatschap Boerrigter Bio, het biologische varkensbedrijf van de jonge ondernemer Gideon Boerrigter (21) en zijn familie uit Kerkenveld.

Zij realiseren een topresultaat bij de biologische vleesvarkens dankzij een efficiënte voerbenutting met oog voor een duurzame bedrijfsvoering. Het biologisch varkensbedrijf in Kerkenveld telt 85 fokzeugen en 780 vleesvarkens. „Gideon is de echte boer”, aldus zijn moeder Frieda. „Toen mijn man André overleed, zette Gideon, toen nog maar 18, de stap van student naar varkenshouder. Hij heeft passie voor de biologische varkenshouderij en weet ondanks zijn jonge leeftijd exact waar hij het over heeft.” Er is veel steun vanuit de familie. „Het vertrouwen van Reudink en ook andere partners heeft ons zo ver gebracht”, vult Gideon aan.

Topresultaat vleesvarkens

Er worden geen biggen verkocht. Samen met Topigs bepaalt Gideon de optimale genetica en uniek is dat hij de beren niet castreert. „Het is afhankelijk van de keten waarin je produceert of dit mogelijk is, maar dit draagt wel degelijk bij aan de goede resultaten op ons bedrijf”, stelt hij.

De familie Boerrigter.

Het bedrijf kenmerkt zich door een scherpe voederconversie van 2,45. De vleesvarkens groeien gemiddeld ongeveer 900 gram per dag. Al het voer komt van Reudink. Dankzij de goede gezondheid en minimale speendip groeien de biggen en vleesvarkens heel goed door. De vleesvarkens worden geleverd aan Best Star Meat.

Terechte winnaar

Bennie Rupert, biologisch varkensspecialist bij Reudink, ziet in Maatschap Boerrigter Bio dé terechte winnaar. „Gideon heeft als jonge ondernemer laten zien dat hij in staat is om uitstekende resultaten te boeken. Hij heeft veel aandacht voor diergezondheid, hygiëne en genetica. Dit zorgt voor de gewenste progressie en indrukwekkende resultaten bij de vleesvarkens over het afgelopen jaar. Een hoge gemiddelde groei én een voederconversie die circa 15% beter is dan het gemiddelde, zijn daarvan het bewijs. Gecombineerd met de lokale mestafzet resulteert dit in een duurzame bedrijfsvoering.”

Op 31 mei vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Monitoringsprogramma

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2022 kent acht winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee, vleespluimvee (ForFarmers De Hoop) en pluimvee vermeerdering (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2022 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink.

 

Op de foto van de firma Reudink: in het midden Gideon Boerrigter en zijn vriendin Ellis Strijker, geflankeerd door moeder Frieda de Weerd en de overige gezinsleden: Dehlia, Bouke (l.) en Marieke (r.).

Reacties

Cookieinstellingen