Historische Vereniging blij met extra ruimte in Wieker Meule

De Wijk – Onder grote belangstelling heeft de Historische Vereniging De Wijk-Koekange zaterdag de nieuwe ruimte officieel in gebruik genomen. Doordat het Toeristisch Informatie Punt De Wijk de werkzaamheden per 1 januari heeft beëindigd, kwam het pand van de buurman vrij in De Wieker Meule.  Dit biedt in de toekomst meer mogelijkheden voor exposities.

De Historische Vereniging is na 25 jaar nog springlevend. „Dit jubileum gaat zeker niet ongemerkt voorbij”, liet voorzitter Ina Ten Wolde weten. „Begin dit jaar zag het er even ander uit. Door opzeggingen en overlijdens liep het aantal leden terug, we moesten dus iets doen.”

Huis-aan-huis-offensief

Een huis-aan-huis offensief in De Wijk en Koekange leverde maar liefst driehonderd nieuwe leden op, waardoor er nu elfhonderd zestig leden zijn. „Dit aantal was echt boven verwachting.” Bestuurslid Jan Westerbeek uit De Wijk wist in zijn eentje al 166 nieuwe leden over de streep te trekken. Ook in Koekange kwamen er veel nieuwe leden bij, een daarvan is Celine Nijmeijer (21). Zij is nu het jongste lid en had de eer om samen met burgemeester Inge Nieuwenhuizen de opening te verzorgen.

Ina ten Wolde: „De Historische Vereniging is erg blij met de ruimte. We hadden als bestuur al langer de wens van een grotere ruimte voor bijvoorbeeld exposities of een ruimte om een presentatie te geven.”

Het bestuur van de Wieker Meule is blij dat zo snel een huurder is gevonden voor het leeggekomen deel van de molen. Zij denkt dat de Historische Vereniging een passende invulling zal geven aan dit deel van de molen. Dat bleek zaterdag al bij de opening. Zo is er op dit moment een fotocollage te zien van alle  burgemeesters die De Wijk ooit heeft gehad.

Kwart eeuw bestaan

Op 1 januari 1998 is de gemeente de Wijk door herindeling opgegaan in de gemeente De Wolden. Op initiatief van de V.V.V. in de Wijk werd op 20 mei 1997 het besluit genomen om een historische vereniging de Wijk-Koekange op te richten en op 30 september 1997 werd de oprichting in voormalig hotel-café-restaurant Het Oude Hogenkamp een feit, zo wist Jan Steenbergen zich nog feilloos te herinneren. Steenbergen was één van mensen die betrokken was bij de oprichting. De vereniging telt inmiddels negen bestuursleden. Daarnaast zijn er meerdere commissies actief, zoals de archiefcommissie, de fotocommissie en de redactie van ‘t Olde Karspel. Per kwartaal verschijnt het periodiek ‘t Olde Karspel met daarin verhalen uit de historie van het verenigingsgebied.

 

Reacties

Cookieinstellingen