Bijna 1 op de 3 Drentse woningen heeft zonnepanelen

Foto:

Zuidwolde – Drenten kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn panelen te vinden op 29,1% van de Drentse woningdaken. In geen enkele provincie is dit percentage zo hoog. Westervelders zijn de grootste liefhebbers van zonne-energie. De Wolden doet goed mee. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

Emmen loopt met 23,1% achter op de andere Drentse gemeenten, zien we op de uitgebreide zonnepanelen kaartjes van Independer.

Nog hoger

Drenthe telt volgens de meest recente data zo’n 64.900 woningen met zonnepanelen, een stijging van 120% ten opzichte van 2017. Toen ging het om 29.500 installaties op woningdaken. “We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.

Westerveld koploper van Nederland

Westervelders hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Drenthe én Nederland. Op 38,4% van de woningdaken zijn hier zonnepanelen te vinden, in geen enkele Nederlandse gemeente is dit percentage zo hoog. De top 5 Drentse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  • Westerveld (38,4% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Midden-Drenthe (37,3% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • De Wolden (37% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Tynaarlo (35% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Coevorden (33,2% van de woningen heeft zonnepanelen)

Grootste stijging in Meppel

Meppel telt volgens de meest recente data 3.582 woningen met geregistreerde installaties, een stijging van 153,1% ten opzichte van 2017. Dit is relatief gezien de sterkste stijging. Ondanks deze sterke toename, heeft Meppel naar verhouding nog steeds het laagste percentage woningen met zonnepanelen van Drenthe (22,6%).

Andere gemeenten binnen de provincie waar het aantal geregistreerde zonnepanelen sterk steeg zijn Emmen (+145%), Tynaarlo (+144,2%) en Aa en Hunze (+132,3%).

Bron: Independer. Foto: Pixabay.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen