Nederland keldert op ranglijst persvrijheid

Foto:

Meppel – Nederland is dit jaar 22 plaatsen gedaald op de ranglijst van persvrijheid: van de 6e naar de 28e plek op de jaarlijkse index. Volgens Free Press Unlimited is dit ongekend in de geschiedenis van de wereldranglijst van persvrijheid. “Nederland heeft sinds 2002 altijd in de top 10 gestaan.”

De organisatie verwijst naar meerdere incidenten in het afgelopen jaar, waaruit de agressie tegen journalisten blijkt. Zo werd in Gelderland een persfotograaf met auto en al in de greppel gegooid, kreeg een Groningse journalist een brandbom door zijn brievenbus en werd misdaadjournalist Peter R. de Vries op klaarlichte dag vermoord. De NOS verwijderde de logo’s van de busjes om werknemers te beschermen en vorig jaar werden in twee dagen tijd drie journalisten door de politie opgepakt tijdens demonstraties.

Het Nederlandse PersVeilig kreeg afgelopen jaar 272 meldingen binnen van journalisten die waren lastiggevallen, werden geïntimideerd of te maken kregen met geweld. In 2020 stond de teller nog op 121 meldingen.

Noorwegen, Denemarken en Zweden voeren dit jaar de persvrijheidindex aan. Onderaan de lijst staan onder meer Iran en Eritrea en op plek 180, de laatste plek, staat Noord-Korea.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen