HartKliniek opent poli voor erfelijke hartziekten in Hoogeveen

Het pand van Hartkliniek.
Foto: Eigen foto

Hoogeveen – Sinds maandag 4 april kunnen patiënten en/of familieleden met (de kans op) erfelijke hartziekten terecht bij de Polikliniek Cardiogenetica in HartKliniek Hoogeveen. Naast locaties Den Haag, Rijswijk, Almere en Oisterwijk is dit de 4de HartKliniek locatie met een cardiogenetica poli.

Genetisch cardioloog Bert Baars vertelt: “De cardiogenetica poli richt zich op de vroege herkenning en behandeling van alle erfelijk bepaalde hartziekten. Daarnaast screenen wij familieleden als plotse hartdood in de familie voorkomt. Het is van belang om mensen met een aanleg voor erfelijke hartziekten op te sporen, te controleren en zo nodig (preventief) te behandelen.”

Opsporen en behandelen

Er is bijzondere kennis aanwezig op het gebied van erfelijke hartspierziekten, erfelijk bepaalde hartritmestoornissen en erfelijk bepaalde thoracale aorta (grote lichaamsslagader in de borst) aandoeningen. Ook is er kennis op het gebied van erfelijk bepaalde vetstofwisselingsstoornissen zoals een genetisch bepaald hoog cholesterolgehalte in het bloed. Tenslotte vindt uitgebreid onderzoek plaats naar de oorzaak van plotse hartdood op jonge leeftijd (onder de 50 jaar) in de familie.

Cardioloog Dr. Sinem Kilic houdt in Hoogeveen cardiogenetica spreekuur, onder supervisie van genetisch cardioloog Bert Baars en in samenwerking met de afdeling klinische genetica van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Vanaf 2023 zal Dr. Kilic in het AUMC aanvullend worden opgeleid in het aandachtsgebied cardiogenetica. Dit betreft een zogenaamd fellowship in aanvulling op haar reeds voltooide specialisatie in de cardiologie.

Reacties

Cookieinstellingen