Bekende Wieker Roelof Klomp overleden

Bloemen voor Roelof Klomp (l) van oud-wethouder Jan van 't Zand.
Foto: Benny Spin

De Wijk – Op 92-jarige leeftijd is zaterdag de bekende inwoner van de Wijk Roelof Klomp overleden. Klomp was tot op hoge leeftijd actief als vrijwilliger voor de gemeenschap. Zo was hij actief voor de stichting kleine nodenhulp, waar hij tot drie jaar geleden nog allerlei (tuin) werkzaamheden en andere klusjes verrichte bij andere senioren. In het verleden reed hijop de buurtbus, was hij maaltijdbezorger en stond hij achter de bar bij zijn geliefde voetbalclub Wacker. Voor al deze verdiensten ontving hij een Koninklijke onderscheiding.

Klomp werd op15 januari 1930 geboren. Vanuit De Stapel verhuisde hij al snel daarna met de familie naar het Rieversterveld om daar een nieuwe boerderij te betrekken. Destijds was de ‘Rieverst’ ook al aangewezen op De Wijk, hoewel het wel een eigen school had aan de Kerkweg bij de Nederlands Hervormde Kerk. Daar werd op het plein veel gevoetbald. In de oorlogsjaren werd het voetbal op een laag pitje gezet. Er was destijds nog geen jeugdvoetbal. Na de oorlog, in juni 1945 werd een bevrijdingswedstrijd in De Wijk georganiseerd tegen de Canadese bevrijders. Roelof ging  er met zijn kameraad Hippie Toet heen om de wedstrijd bij te wonen.

Eerst koeienvlaaien ruimen

De wedstrijd vond plaats op het veld van de club, waar nu Autobedrijf Jack Burgwal en het Shell Tankstation staat. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eerst moeten de koeienvlaaien worden geruimd, en lijnen worden getrokken om te kunnen voetballen. Wassen gebeurde  bij een kraantje achter de plaatselijke kroeg. Gelijk na deze wedstrijd werden Klomp en Toet op 15-jarige leeftijd lid van  Wacker. Daarmee werden de twee Rieverster Poep’n omgedoopt tot Wieker Boll’n.

Beide gezworen kameraden hebben daarna nog vele jaren met elkaar gevoetbald. Samen met andere legendarische Wiekers uit die tijd als Herman en Koob Veneman, Willem Runhart, Harm Slot, Evert Guichelaar, Johan de Leeuw, Johannes Spijkerman, Tieme van Goor, Wimpie Dragt en Koob Nijstad. Hoewel IJhorst intussen ook een voetbalclub had opgericht en Toet en Klomp nog wel werden benaderd om daar te spelen, zijn ze Wacker altijd trouw gebleven. Roelof was maar liefst 77 jaar lid van de plaatselijke trots en de KNVB en was daarmee het langst lid van de club.

Roelof Klomp.

Café Wittink

Tot 1967 bleef hij als voetballer actief voor de blauwwitten. Tot het op een gegeven moment niet meer te combineren was met zijn eigen zaak, café Wittink. (Het pand tegenover de Wieker Meule, waar nu Trendline en de Regiobank zijn gevestigd- red.) dat tevens diende als  uitvalsbasis van de ‘Wieker Boll’n’. Klomp heeft nadien nog wel eens gespeeld in een zaterdagteam als er een spelerstekort was. Hij is ook jeugdtrainer/leider geweest en heeft jarenlang de kantine van Wacker gerund. Daarnaast was hij aan het oberen bij ’t Vosje in IJhorst en later bij d’ Olde Stee van dochter Erna.

In 2010/2011 stopte Roelof met dit werk, maar hij kwam nog regelmatig op het voetbal veld om de wedstrijden van het eerste elftal te bekijken. Zijn kleinzoon Kevin voetbalt sinds enkele jaren in het eerste elftal en dan was opa de meeste thuiswedstrijden aanwezig. Ook kwam hij vaak kijken bij de lagere elftallen, waar zoon Arend voetbalt. In de kantine stond nadien altijd een borreltje voor hem klaar. Ook was hij erelid van Motorclub de Antrappers.

Weduwnaar

Roelof was 25 jaar getrouwd met Jentje  Komp-Ten Heuvel. Samen kregen ze een zoon en twee dochters: Arend, Henny en Erna. Laatstgenoemde overleed enkele jaren geleden. Zijn vrouw overleed 40 jaar geleden al, Roelof bleef daarna alleen. Ook was hij de trotse opa van vier kleinkinderen en een achterkleinkind. (een tweede is op komst -red)  „Afgelopen week kreeg hij nog bezoek van zijn klein en achterkleinkind en daar fleurde hij helemaal van op”, vertelt zoon Arend.

De bekende inwoner en voormalig horeca-uitbater leed al jaren aan COPD. „Hij was niet ziek of bedlegerig, maar ging de laatste dagen toch behoorlijk achteruit. Stilzitten was ook niets voor hem, zo meende hij afgelopen week nog het onkruid in zijn tuintje te moeten wieden.” Met zijn onafscheidelijke oude bruine VW was hij altijd duidelijk aanwezig als hij weer eens op een ‘sukkeldrafje’ door het dorp toerde. Tot deze na ruim dertig jaar trouwe dienst de geest gaf, maar mobiel bleef hij tot het laatst: de oldtimer werd zelfs vorig jaar nog ingeruild voor een iets jonger , doch minder opvallend exemplaar. En daarmee was Klomp ook gelijk weer incognito!

Wie Roelof nog een laatste groet wil brengen, is donderdag 21 april vanaf 12.00 uur welkom op het sportcomplex van voetbalvereniging Wacker. Hij wordt daarna in besloten kring begraven. Wegens het overlijden van het clubicoon speelt het eerste team op paasmaandag 18 april thuis tegen Havelte met rouwbanden om.

Reacties

Cookieinstellingen