Wordt de VVD afgerekend op zetelverlies? PvdA en D66 loeren op college

De nieuwe gemeenteraad.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – De kans bestaat dat de VVD afgerekend wordt op het verlies van twee zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden. Informateur Josée Gehrke sprak woensdagavond haar voorkeur uit voor een nieuw college van Gemeentebelangen, D66 en PvdA. De grootste partij GB heeft 9 zetels, de anderen allebei 1. Het advies sloeg in als een bom in het gemeentehuis.

Mark Turksma (PvdA) en Albert Haar (D66) reageerden uitermate verrast en hadden deze mogelijkheid niet als ultiem advies verwacht. Hilda Mulder van de VVD wees op de goede ervaringen van het huidige college en stelde dat de liberale ervaring hard nodig is in het college. De optie GB-VVD werd als tweede genoemd door Josée Gehrke, maar voegde daaraan toe dat vanwege het zetelverlies (halvering van 4 naar 2) enige terughoudendheid is geboden bij deze optie.

Helemaal niet blij

Karin Brouwer van het CDA was helemaal niet blij en vroeg aan de informateur waarom de optie GB-CDA niet werd genoemd. Volgens Gehrke heeft dat vooral met chemie te maken. Brouwer vond de toevoeging van twee eenmansfracties aan het college niet reëel.

De bal ligt nu bij formateur Frits Alberts, die gisteravond direct aan het werk ging. De oud-wethouder van de gemeente Borger-Odoorn was vier jaar geleden ook al formateur en kwam toen uit bij de coalitie GB-VVD. Hij constateerde gisteren wel dat het hem niet gemakkelijk wordt gemaakt. Hij gaat met alle lijsttrekkers om de tafel zitten, verstuurt vrijdag de uitnodigingen en hoopt uiterlijk 28 april het nieuwe college gepresenteerd te hebben.

Eerder op de avond werd de nieuwe gemeenteraad beëdigd en werd het raadsbreed programma De Wolden 2022-2026 vastgesteld. Leidend is daar het thema ‘We doen het samen’. Daarbij staan vijf opgaven centraal: woningbouw, duurzaamheid, landbouw, het sociale gezicht van De Wolden en de dienstverlening en kwaliteit van het bestuur.

Reacties

Cookieinstellingen