Klinkers Karren maakt zich op voor derde editie

De route van Klinkers Karren gaat onder meer over de kasseien in het bos van Echten.
Foto:

Echten/Havelte – Op 23 april vindt de derde editie plaats van Klinkers Karren. Het wielerevenement in Zuidwest-Drenthe staat ook wel bekend als de Parijs-Roubaix van de regio.

Die (bij)naam zegt het al. Klinkers Karren gaat voornamelijk over de slechte wegen in de regio. Over klinkerwegen, maar ook over kasseien en een enkel zandpad. 98 procent van de route is verhard. De route start en finish is bij Brasserie OER. in Havelte. De route gaat onder meer door de gemeenten Westerveld, De Wolden, Meppel en Staphorst. Na de keien in het bos van Echten wacht een tussenstop, met een barista.

“We hebben twee prachtige routes uitgestippeld”, vertelt organisator Wilfred Vogd, oprichter van Drop Bar Events. “Er is een route van 120 en een route van 70 kilometer. Voor beide is het ontvangst bij OER en bij allebei de routes is er een tussenstop bij het bos van Echten. Bij terugkomst in Havelte wacht er een hamburger en bier.”

Link afslaan

Om de route samen te stellen, fietst Wilfred Vogd willekeurig een aantal straten in. “Waar je normaal rechtdoor gaat, sla ik links- of rechtsaf. Dan kom je soms op wegen waar je niet zo snel met de fiets overkomt. Die wegen noteer ik dan.”

Hij ziet dat vooral in dit gebied er nog veel klinkerwegen liggen. “Je ziet toch wel dat wegen steeds beter worden. Gelukkig zijn ze hier nog trots op de klinkerwegen. Vooral in Staphorst. Daar heeft de gemeente volgens mij een heel plan om de klinkerwegen te beschermen.” De Vlakkenweg in Staphorst benoemt Vogd als een van de slechtste wegen in het gebied, afgezien van de keien in het bos van Echten. “Er is echt niets vlaks aan de weg aan de Vlakkenweg. Maar het is echt niet allemaal afzien. Er zitten ook klinkerwegen in die net een asfaltweg hadden kunnen zijn.”

Derde editie

De route is dezelfde route als vorig jaar. Toen konden er vanwege de coronaregels echter maar 25 deelnemers meedoen. In 2019 was de eerste editie, die startte toen nog in Meppel. Die trok 40 deelnemers. “De route van dit jaar is anders dan de eerste editie.” Nu er geen coronamaatregelen meer zijn, zit er geen limiet meer op het aantal inschrijven. Vogd hoopt tussen de 50 en 100 deelnemers.

Inschrijven voor Klinkers Karren kan via www.klinkerskarren.nl

Reacties

Cookieinstellingen