Vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen in Koekange en Drogteropslagen

Moréne Hoeve in Koekange.
Moréne Hoeve in Koekange.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – De gemeente De Wolden gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in een woonboerderij in Drogteropslagen (15 personen) en groepsaccommodatie de Moréne in Koekange (8 personen). Daarnaast zijn er tientallen plaatsen beschikbaar op vakantiepark de Westerbergen in Echten als dat nodig is, om de vluchtelingen een veilige en compleet ingerichte opvang te bieden. Deze zijn echter voor bepaalde tijd beschikbaar.

De opvang wordt gecoördineerd via de Veiligheidsregio Drenthe. Daarmee levert de gemeente een belangrijke bijdrage aan de eerste 1.000 opvangplekken die in Drenthe gerealiseerd worden. De Rijksoverheid heeft de Nederlandse gemeenten gevraagd om in eerste instantie 50.000 plekken te realiseren.

Burgemeester Inge C.J. Nieuwenhuizen is er blij mee. “We ontvangen de mensen uit Oekraïne met open armen en een warm hart. Zij zijn op de vlucht voor het geweld in Oekraïne. Een tragische situatie. We zijn in eerste instantie op zoek gegaan naar locaties die ingesteld zijn op een verblijf voor langere tijd. Daarnaast zijn eventueel vakantiewoningen beschikbaar voor een beperkte tijd. De mensen, veelal vrouwen en kinderen, hebben alles moeten achterlaten in Oekraïne en zijn mogelijk al dagen onderweg. Dan wil je ze het liefst niet in een sporthal met veldbedden onderdak bieden. Ze hebben rust nodig. We zijn heel blij dat we deze locaties bereid hebben gevonden om mee te werken.”

Particuliere opvang

Afgelopen weken boden tientallen mensen onderdak aan voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne via [email protected]. De gemeente heeft of zoekt telefonisch contact met deze inwoners. Zij melden het aanbod ook bij Takcarebnb die namens de samenwerkende organisaties zorgt voor intake en screening. Daarna vindt de matching plaats.

De gemeente werkt samen met de Veiligheidsregio Drenthe, lokale organisaties, Leger des Heils, het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk, Dorpsbelangen, kerken, serviceclubs en inwoners om de opvang zo goed mogelijk te organiseren. Anders dan bij de opvang van vluchtelingen uit andere landen is de gemeente verantwoordelijk voor onderdak, eten, (psycho)medische zorg, financiële ondersteuning en onderwijs. De mensen die Oekraïne ontvluchten zijn geen asielzoekers, maar vluchtelingen die visumvrij (90 dagen) in Nederland mogen zijn. Voor Oekraïners die langer blijven, komt een speciale Europese regeling. Dit betekent dat zij geen asielprocedure hoeven te doorlopen en niet in asielzoekerscentra worden opgevangen.

Bij aankomst staat een team van de gemeente klaar om de mensen op te vangen. Zij zorgen voor de intake en inschrijving in de basisregistratie personen (BRP). Het team begeleiding reikt een tasje uit met persoonlijke verzorgingsspullen en inventariseert per persoon wat nodig is aan (psycho)medische zorg, onderwijs, werk, opvang van eventuele huisdieren enz.

De gemeente hoopt hiermee snel en heel concreet bij te dragen aan de eerste opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen