Liveblog: Hoe verlopen de verkiezingen in de gemeente De Wolden?

Zuidwolde – De stembureaus in de gemeente De Wolden zijn geopend, er mag weer gestemd worden op kandidaten van zeven politieke partijen voor de gemeenteraad. In dit liveblog nemen we de kijkers mee naar de verschillende stembureaus en de wetenswaardigheden die daar te melden zijn.

Uitgangspunt voorafgaande aan deze verkiezingen, de zetelverdeling in de raad is nu als volgt: Gemeentebelangen 8 zetels, VVD 4 zetels, CDA 3 zetels en ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en D66 alen één zetel. He is dat na vandaag?

7.30 uur: De eerste stemmer komt binnen bij ’t Drogterhuus in Drogteropslagen. Het is Oscar Pont, raadslid voor de VVD. Even later komt ook burgemeester Inge Nieuwenhuizen me griffier Joukje van Reden binnen. De eerste burger stemt er niet, dat deed ze maandag al in het dorpshuis in Ruinerwold. De burgemeester wordt bij het begin van haar rondgang langs de stembureaus gevolgd dor een ploeg van RTV Drenthe.

8.30 uur: In het dorpshuis van Linde kunnen de kiezers ook nog genieten van de zondag geopende expositie over Mina Koes. Er hangen schilderijen van de leden van schildersclub Art en Zo uit Zuidwolde met als onderwerp het openluchttheater over Mina Koes, dat in augustusb hopelijk wél doorgaat.

9.30 uur: In de Ontmoetingskerk in Zuidwolde druppelen de stemmers binnen. Volgens de leden van het stembureau, waarvan oud-wethouder Henk Lammers voorzitter is, zijn de mensen niet verplicht op een partij met de letter C te stemmen.

10.30 uur: In dorpshuis De Alke in Alteveer zitten vader en zoon Kamphuis samen achter de tafel. Volgens de overige leden van het stembureau levert dat geen problemen op, Wim en Bert doen goed.

11.30 uur: In de Wijk zijn twee stembureaus onder een dak gevestigd. De nummers 13 en 15, die allebei als voorzitter een Van der Ziel hebben. Klaas in de voormalige raadszaal en zijn vrouw Ank in de grote zaal. het blijkt dat de meerderheid van de stemgerechtigden kennelijk liever rechtsaf slaat naar de grote zaal. Daar werd ook een hogere opkomst geteld.

14.30 uur: in Oosteinde constateert voorzitter Margriet Meijer dat de opkomst alweer aardig goed is. ‘Sowieso hebben we in Oosteinde altijd een hoge opkomst’, weet ze vanuit het verleden.

15.30 uur: In Ruinen is Buitencentrum De Poort voor het eerst stembureau. Voorzitter Emmy Pieterson constateert dat het niet echt stormloopt. Het andere stembureau zit in sporthal De Marse, naast de school wat mogelijk meer in trek is. Gevoelsmatig ligt De Poort ook buiten het centrum, hoewel je vanaf de brink heel makkelijk binnendoor kunt lopen.

16.30 uur: In Echten is het mooiste stembureau te vinden, in d’Olde Karke namelijk. Vier aar geleden was het bureau in de kleine achterkamer gesitueerd, maar nu gewoon in de grote ruimte zelf. Een lust voor het oog.

17.00 uur: In dorpshuis De Schakel in Koekange loopt het ineens storm, maar dat is ook niet zo vreemd net na vijf uur, vindt Tom ten Kate.

Reacties

Cookieinstellingen