Lokale partijen winnen scholierenverkiezingen

Foto:

Zuidwolde – Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, gaan de meeste stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen naar lokale partijen. Dat is de uitslag van de zogeheten scholierenverkiezingen. De lokale partijen kregen 17,5 procent van de stemmen, iets meer dan de VVD, die 16,7 procent van de stemmen kreeg. Daarna volgden GroenLinks met 15,2 procent en D66 met 14,9 procent.

In totaal mochten 58.000 leerlingen op 139 scholen hun stem uitbrengen. Uiteindelijk stemden 22.663 jongeren van 94 scholen, een opkomst van zo’n 40 procent. De jongeren konden stemmen op partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waarin hun onderwijsinstelling is gevestigd.

Voorspellend
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd de VVD de populairste partij, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks. De scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren “een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later”, aldus organisator ProDemos.

Derde dag
Vandaag gaat de derde dag van de gemeenteraadsverkiezingen van start. Gisteren en eergisteren kon op ongeveer 1700 plekken al gestemd worden, maar naar verwachting brengen de meeste kiezers vandaag pas hun stem uit, als er zo’n 8800 stemlokalen open zijn. De meeste stemlokalen zijn geopend tussen 07.30 uur en 21.00 uur.

Stemwijzer Emmen
Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het op 16 maart 2022 niet langer dan 5 jaar verlopen is. Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Vul dan de stemwijzer van de gemeente Emmen in. En kijk ook even op de site van de gemeente voor meer informatie over waar je kunt stemmen.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

 

Reacties

Cookieinstellingen