PvdA over voorstel college: ‘Zo wordt iedereen tot zwijgende meerderheid gemaakt’

Mark Turksma.
Foto: PvdA

Zuidwolde – De PvdA verwijt het college de rol van de gemeenteraad te willen beperken waar het gaat om vaststelling van nieuwbouwplannen. Dat zegt fractieleider Mark Turksma in een persbericht. Donderdagavond werd in de gemeenteraadsvergadering het bespreekpunt over onderdelen van de nieuwe omgevingswet van de agenda gehaald, met steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie.

„In het agendapunt leek het college onder andere ‘stilletjes’ te willen regelen dat voor woningbouw tot 20 woningen, de beslissing volledig aan het college wordt gedelegeerd. De gemeenteraad komt er dan niet meer aan te pas”, zegt Turksma.

Gevoelige initiatieven, zoals het plan Blijdenstede in Ruinerwold, zouden volgens Turksma dan niet meer worden behandeld in de gemeenteraad. „Verantwoordelijk wethouder Gerrie Hempen, tevens lijsttrekker van de grootste partij Gemeentebelangen, lijkt zo de lokale democratie en de zeggenschap van de raad te willen beperken en de macht nog meer naar het college te trekken”, vindt de PvdA’er.

Zwijgende meerderheid

Het was de PvdA al opgevallen dat Gemeentebelangen moeite had met de goedkeuring voor 20 appartementen aan Dijkhuizen. „Men haalde er de zwijgende meerderheid bij om de ruim 500 handtekeningen tegen het plan Blijdenstede van tafel te vegen.”

Met het voorstel van wethouder Hempen om dit soort plannen volledig aan het college over te laten, wordt iedereen in de ogen van Turksma tot zwijgende meerderheid gemaakt. „Dat gaat de PvdA veel te ver. Beïnvloeden met acties en inspreken in de gemeenteraad vormen de kern van de democratie, waarna de gemeenteraad beslist. De PvdA staat voor een transparante, eerlijke lokale overheid waar burgers maximaal invloed kunnen uitoefenen.”

Reacties

Cookieinstellingen