Even niet het bos in | Eunice laat spoor van vernieling achter

De bekenden duiventil in Echten.
De bekenden duiventil in Echten.
Foto: Foto facebook

Ruinen – Storm Eunice heeft niet alleen veel schade aan huizen, auto’s en tuinen bezorgd, ook in de bossen heeft de zware storm flink huisgehouden, met overlast tot gevolg. In De Wolden werden zo’n 50 meldingen geregistreerd van schadegevallen. Voor vandaag en morgen wordt weer voor zwaar weer gewaarschuwd.

De gemeente De Wolden zette gisteren extra mensen in om fietspaden en wegen berijdbaar te maken. Behalve geknakte en omgewaaide bomen was er ander leed: de bekende duiventil in Echten, die statig in het weiland bij Huize Echten staat, zakte door zijn hoeven. Deze wordt ongetwijfeld door handige inwoners weer rechtgezet. In Koekange waaide een groot stuk dakleer van het dak van het dorpshuis. In de hele provincie zijn bijna 200 overlastmeldingen binnengekomen en ook bij ons is het druk met meldingen. De opruimwerkzaamheden duurden de hele dag, ook vandaag kunnen nog takken van bomen afbreken.

Ook Staatsbosbeheer is op veel plaatsen in het land in de weer met zagen om paden vrij te krijgen. Zo ligt op de Veluwe volgens een woordvoerster van de dienst “op ieder bospad wel een boom om”. Ook in Flevoland, waar het volgens haar nog steeds hard waait, is behoorlijk wat omgegaan.

Takbreuken

Boswachters inspecteren dit weekend de bossen waarbij ze vooral letten op mogelijk gevaarlijke situaties zoals takbreuken: afgebroken takken die nog in de boom hangen. Die kunnen volgens de dienst bij het kleinste zuchtje wind naar beneden komen. Staatsbosbeheer adviseert mensen dan ook om even niet het bos in te gaan, er wordt namelijk volop gezaagd. Ook is het risico van hangende bomen en takbreuken groot.

Monteurs van WMD Drinkwater waren zaterdag druk bezig om alle schade die is ontstaan aan de waterleiding in Drenthe te repareren. Vanuit de hele provincie kwamen meldingen van klanten binnen dat ze geen of weinig water hadden. Voor zover bekend is er op 18 plekken schade. Het gaat om locaties in Klazienaveen, Hollandscheveld, Schoonloo, Gasselte, Ruinen, Drouwen, Alteveer, Wijster, Exloo, Zwinderen, Yde, Peize, Noord Sleen, Grolloo, Buinen en Emmen. Veelal zijn de breuken in de waterleiding ontstaan door omgewaaide bomen.

Eunice heeft de lijst van zwaarste stormen sinds 1970 gehaald. Mogelijk gaat het om de op vier na zwaarste storm, meldt Weer.nl. Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Daarna volgen stormen uit 1976, 1990 en 1972.

Bronnen: NieuwsNL/ANP/Staatsbosbeheer/WMD/NS/Martin Laning. Foto: Kevin Nicholson.

 

Reacties

Cookieinstellingen