Verdere toename van WW-uitkeringen in Drenthe

Foto:

Meppel – Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe is in januari verder toegenomen. Evenals in voorgaande jaren zorgden seizoenswerkloosheid en aflopende jaarcontracten voor een toename van de WW. Dit jaar komen daar de gevolgen bij van de laatste lockdown die vooral de horeca, cultuursector, contactberoepen en delen van de detailhandel trof.

Desondanks blijft de arbeidsmarkt krap. Een meerderheid van de werkgevers verwacht dat het vervullen van vacatures komend jaar moeilijker wordt, terwijl nu al meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar is.

Eind januari telde Drenthe 5.798 WW-uitkeringen. Dat is 2,3% van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in januari met 2,3% toe ten opzichte van vorige maand. Ook in december nam de WW toe, na een tien maanden opeenvolgende daling.

Weinig invloed

De toename van de WW in januari heeft weinig invloed op de personeelstekorten. Uit onderzoek van UWV onder ruim 3.000 werkgevers blijkt dat het werven en behouden van personeel lastiger wordt. Gemiddeld was maar liefst 55% van de in de afgelopen 12 maanden ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Dit aandeel is in de bouw, industrie en ICT nog groter. Er is vooral veel vraag naar technisch personeel, zoals loodgieters, elektriciens, monteurs en operators. Volgens werkgevers is het dieptepunt nog niet bereikt; zes op de tien werkgevers verwachten komend jaar nog meer wervingsproblemen.

In heel Nederland waren er eind januari 192.951 WW’ers. Dat is 2,1% van de beroepsbevolking. Ook landelijk nam het aantal toe ten opzichte van de vorige maand.

Bron en foto: UWV.

Reacties

Cookieinstellingen