Houtoogst in de boswachterij Ruinen is begonnen

Houtoogst in Ruinen.
Houtoogst in Ruinen.
Foto: SBB

Ruinen – Staatsbosbeheer is begonnen met de jaarlijkse houtoogst in de boswachterij Ruinen. Ieder jaar wordt in een deel van het bosgebied hout geoogst. Hiermee draagt de boswachterij Ruinen bij aan de Nederlandse houtbehoefte.

De boswachterij Ruinen heeft volgens senior-boswachter Albert Henckel een houtproductie functie. „Dit betekent dat naast de recreatieve- en natuurwaarden hout één van de hoofddoelen is. Bij het beheer wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de aanwezige natuurwaarden. Ook zijn er bosvakken waar er niet of nauwelijks hout wordt geoogst.” Natuurgebieden als Echtenerzand, Gijsselter plassen, Pesser Koelen, Hunnenkloosterberg, kleinere heideveldjes, vennen en veentjes hebben een natuurfunctie.

Letterzetters

Dit jaar wordt er naast de reguliere houtoogst ook een groot deel van de dode fijnsparren geoogst. Deze zijn door letterzetters, een klein kevertje, aangetast waardoor er in Europa veel fijnsparren zijn dood gegaan.

De reguliere houtoogst bestaat uit kleine kapvlaktes en dunningen waar geselecteerde bomen meer ruimte krijgen. Hierbij is er ook aandacht voor variatie in soorten, leeftijd en natuurwaarden. Kapvlaktes zullen door natuurlijke verjonging en aanplant worden omgevormd naar nieuw bos.

Boskap Boswachterij Ruinen.

„Door verantwoord te oogsten, zorgvuldig te beheren en op het goede moment bos te verjongen, kunnen wij doorgaan met de productie van hout. Hiervoor krijgt een groot deel van het hout dat Staatsbosbeheer produceert het FSC keurmerk”, vertelt Henckel.

Tijdelijk afgesloten

Tijdens de werkzaamheden worden recreatieve routes die door de bosvakken gaan waar gewerkt wordt tijdelijk afgesloten. Het geoogste hout wordt naar centrale plekken in het bos gereden. Daar wordt het door vrachtwagens opgehaald en naar de houtverwerkende industrie gebracht.

Wie vragen heeft over het beheer of over de houtoogst, kan zich melden bij Staatsbosbeheer. Wie wil weten waar het hout voor bestemd is, kijk dan op www.waargaatdithoutnaartoe.nl

Op de houtstapels in het bos hangen flyers met vermelding wat er met die stapel stammen gebeurt. Ook op www.staatsbosbeheer.nl is informatie te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen