Isala voorziet apparaten als rolstoelen en tilliften van trackers zo groot als een 2-euromunt: ‘Personeel zoekt gemiddeld half uur per dag’

De trackers hebben de grootte van een 2-euromunt.
De trackers hebben de grootte van een 2-euromunt.
Foto:

Meppel – Gemiddeld zoekt zorgpersoneel tussen een kwartier een half uur per dag naar apparatuur. Een rolstoel, een tentbed of een tillift bijvoorbeeld. Isala test momenteel met een track en tracesysteem om die frustratie weg te halen.

Op verschillend apparatuur wordt een tracker geplaatst die met een app uit te lezen. De tracker is zo groot als een 2-euromunt. “Het is een investering die zich heel snel terugverdiend”, zegt Frank Pongers, manager I&I bij Isala. De trackers kosten ieder zo’n euro per maand.

“Veel belangrijker, het maakt het werk leuker. Wie heeft er nu zin in zoeken?”, vraagt hij zich af. Het is dan ook al een aardig succesvolle proef van Isala. “Hiermee kan het zoeken makkelijk verminderd worden naar 5 minuten per dag.” Meerdere afdelingen hebben al interesse getoond om mee te doen aan de dienst en hebben gevraagd of ook andere voorwerpen voorzien kunnen worden van de tracker. Een bed van de intensive care bijvoorbeeld.

Lekkage

Het gaat trouwens niet alleen om medische diensten. De technische dienst toont ook interesse. “Willen ze een lekkage repareren, moeten ze eerst op zoek naar de ladder”, aldus Pongers. De trackers zijn al op de waterstofzuigers van het ziekenhuis geplakt.

Isala is een proef begonnen zodat apparaten sneller teruggevonden kunnen worden. Foto: Isala

De proef van Isala draait nu nog alleen in het ziekenhuis in Zwolle, op twee afdelingen. Daar werd in 2021 een nieuw netwerk uitgerold, waardoor het track en trace-project mogelijk is. Dat netwerk is ook geïnstalleerd in het nieuwe ziekenhuis in Meppel. Daar gaat dan ook gewerkt worden met de trackers.

Verbetering

Paul van Keeken, klinisch fysisch medewerker bij Isala, legt uit hoe het systeem werkt: “De tracker of tag staat in verbinding met een app op de telefoon. Dat gaat via BlueTooth. In de app wordt de locatie weergegeven van het apparaat. De berging bijvoorbeeld, of een kamer.” Omdat er al een lijst van 1200 apparaten waar de tag geschikt voor kan zijn, kan dat al snel onoverzichtelijk worden in de app. “We kunnen de tracker een naam geven, en we kunnen het ook scannen op een code.”

De software is al flink verbeterd. Toen in 2017 het ziekenhuis al onderzoek deed of dit mogelijk was, was deze software nog te duur. Het zou een terugverdientijd hebben van 17 jaar. Dat is inmiddels verleden tijd.

Er valt echter nog wel genoeg te verbeteren. De radius van de tracker is nog aardig groot. Zo’n 10 meter. “Dat kan teruggebracht worden naar 3 meter”, weet Frank Pongers. “Nu is het zo dat een verpleegkundige nog drie deuren moet openen om te zien waar het apparaat staat. Het kan in de kamer staan die is aangegeven in de app, of in de kamers ernaast.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen