GGD Drenthe start HPV vaccinatiecampagne

Foto:

Assen – GGD Drenthe start op 1 maart met vaccineren tegen HPV (humaan papillomavirus). Het HPV-vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Vanaf dit jaar nodigt de GGD ook jongens uit voor de vaccinatie. Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze tien worden een uitnodiging voor de vaccinatie.

Van het HPV-virus merkt je meestal niets, maar het is wel heel besmettelijk. Het wordt overgedragen via handen, huid, mond of seks. Als je het hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet. Het virus kan dan cellen beschadigen en daardoor kan er na 10-15 jaar kanker ontstaan.

HPV-vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker

Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar ook kanker in mond en keelholte, anus, penis, vagina en schaamlippen komt voor. Vandaar dat de vaccinatie voor jongens vanaf 2022 ook in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. Met 1 vaccin bescherm je jouw kind tegen 6 soorten kanker.

Daarom worden kinderen al op jonge leeftijd uitgenodigd voor de HPV-prik. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de prikken zit een periode van 6 maanden. Is je kind aan de beurt voor de vaccinatie, dan krijgt het een uitnodiging thuisgestuurd. In de brief staat waar en wanneer je kind de prik kan halen.

Zorg dat er minimaal 14 dagen zit tussen de coronavaccinatie en de HPV-vaccinatie. Heeft je kind nog geen coronavaccinatie gehad en wil het die wel? Haal dan eerst de HPV-vaccinatie. Plan de afspraak voor de coronavaccinatie minimaal 14 dagen daarna.

Bron: GGD Drenthe. Foto: Pixabay.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen