Ria Westerhuis wint poëziewedstrijd met haar gedicht ‘Hunze’

Ria Westerhuis.
Foto: Artizzl media

De Wijk – Ria Westerhuis uit De Wijk wint met haar gedicht Hunze de poëziewedstrijd ‘Mien plekkie bij de Hunze gevangen in taal’. De jury was onder de indruk van hoe het gedicht verleden en heden, mens en natuur met elkaar vervlecht en verbindt. Ook visueel inspireert het gedicht. De meanderende vormen van de tekst zijn als het stromende water van de Hunze. Het gedicht tilt de lezer op en voert hem mee.

De gedichten die ingezonden zijn voor de wedstrijd kennen een grote variatie in vorm: er werden vrije verzen, sonnetten, haiku’s en zelfs een stroomdiagram ingezonden. In de gedichten komt het beekdal veelzijdig naar voren. Soms lijkt de Hunze wel leraar, coach en inspirator ineen, merkt juryvoorzitter en dichter Willem Tjebbe Oostenbrink op. De beek inspireert en nodigt uit tot reflectie, bezinning, loslaten, dromen, maar vooral tot schrijven.

Er waren zesentwintig inzendingen waaronder vier gedichten in het Nedersaksisch. Dichters schreven over geschiedenis, natuurbeleving, het beekdal, dromen, bezinning en tot rust komen. De driekoppige jury heeft de gedichten geanonimiseerd en kwam unaniem tot de winnaar. Naast eeuwige roem op onze website, krijgt Ria een productenpakket dat is samengesteld door Het Drentse Landschap, Waterschap Hunze en Aa’s, de Provincie Drenthe en Prolander.

Ook over de tweede en derde plaats was de jury het snel eens. Als tweede eindigde Evelien van Dienst uit Almere met haar haiku De molenwieken. Op de derde plaats eindigde Tonko Ufkes uit Groningen met zijn gedicht n Blaauwe dreum.

Over deze gedichten schreef de jury: De molenwieken van Evelien van Dienst is een technisch perfecte klassieke haiku. In enkele woorden weet zij de Hunze sfeervol neer te zetten. n Blauwe Dreum van Tonko Ufkes heeft een mooie cadans en fraai gebruik van het Westerkwartiers aldus jurylid Roelie Koobs van het Huus van de Taol.

Klik op het onderstaande gedicht om het te lezen.

Reacties

Cookieinstellingen