Hondenschool ook mensenschool

Hond en maatje
“Hondenmaatje heb ik vorig jaar opgericht met de intentie mensen te leren samenwerken met hun hond. Samenwerken staat in elke training centraal”, vertelt Mirjam de Jong, eigenaresse en trainster van hondenschool “Hondenmaatje in Koekange. “In 2013 ronde ik de opleiding tot kynologisch instructeur af en vanaf dat moment wilde ik nog maar één ding: een eigen hondenschool openen. Ondertussen hielp ik bij een bestaande hondenschool om vast ervaring op te doen.“

Mensenschool
Met hulp van de naburige familie Pieters was een trainingsveld snel geregeld, vertelt Mirjam, “ zonder hun hulp had ik nooit zo snel kunnen beginnen!” Haar leerlingen ervaren de lessen als altijd gezellig en erg leerzaam. “Het leukste vind ik de cursisten die zeggen “dat kan mijn hond nooit” en dan na een uur naar huis gaan met een lach van oor tot oor want hun hond deed het juist heel erg goed! Ik zeg ook altijd dat het eigenlijk een mensenschool is in plaats van een hondenschool. Je leert de cursisten zoveel wat zij weer overbrengen op de hond. Op dit moment ben ik bezig met de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut om mens en dier nog meer te kunnen helpen.”

Geen wachtlijsten
De kracht van Hondenmaatje is dat er geen wachtlijsten zijn, baas en hond kunnen altijd instromen. De groepen bestaan uit maximaal 7 cursisten en wie een keer niet kan trainen, is de les niet kwijt, die schuift gewoon door naar een week later. Mirjam houdt de kosten bewust laag, want “door de lagere cursusprijzen is het ook betaalbaar voor mensen die niet zoveel geld hebben. Dat vind ik heel belangrijk want ik ben van mening dat iedereen moet kunnen trainen met z’n trouwe viervoeter.”

Plezier staat centraal
Ze heeft zelf duidelijk veel plezier in haar werk, elke dag is weer anders. “Wat ook erg leuk is, zijn de honden die voor het eerst kennis maken met de tunnel. Vooral de eerste keer erdoor kan erg lastig zijn, er zijn honden bij die er liever overheen gaan dan erdoor. Terwijl dat eigenlijk veel moeilijker is” lacht ze. “We hebben altijd veel lol op het veld, ook heel belangrijk voor zowel de honden als de baasjes.”

Feestje
Hondenmaatje bestaat 19 april alweer 1 jaar en dat viert Mirjam met een klein feestje. Van 13.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom op het trainingsveld aan de Prinsesseweg 17 in Koekange. “Er is een fotografe aanwezig van Yorin Photography die voor een klein bedrag prachtige foto’s maakt van jou met je hond, er is een grabbelton voor de kinderen, een prijsvraag waarmee je een leuke prijs kunt winnen, je kan leren zelf een fleecespeeltje te maken voor je hond” somt ze op. “Uiteraard is er koffie en thee met wat lekkers en een leuk spelparcours voor de honden zodat ze kennis kunnen maken met diverse spellen. Ook staat er een informatiestand over Hondenmaatje en als je je op die dag inschrijft voor een training, krijg je 10 % korting op het lesgeld. Het gaat een heel gezellige dag worden. Iedereen is van harte welkom!”

Reacties

Cookieinstellingen