OM eist tot 12 jaar gevangenisstraf tegen tien verdachten om cocaïnezaak Nijeveen

Vorig jaar werd in Nijeveen de grootste cocaïnewasserij van Nederland gevonden.
Vorig jaar werd in Nijeveen de grootste cocaïnewasserij van Nederland gevonden.
Foto:

Nijeveen – Het Openbaar Ministier (OM) heeft gevangenisstraffen tussen de 4 en 12 jaar geëist tegen de verdachten van de grote cocaïnezaak in Nijeveen. Daar werd augustus vorig jaar een grote cocaïnewasserij gevonden in een manege.

Het ging om de grootste cocaïnewasserij in Nederland, waar tienduizenden liters chemicaliën en zo’n 100 kilo aan cocaïnebase is gevonden. In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit dragermateriaal, zoals kleding, gehaald en omgezet naar cocaïnebase.

Op dezelfde dag werd in een loods in Apeldoorn een groot aantal ‘big bag’-zakken aangetroffen met daarin 125.000 kilo steenkool, waarin 22.000 kilo cocaïne zat verstopt. De big bags bleken te zijn verscheept in zeecontainers vanuit Colombia naar de haven van Rotterdam en vanuit daar te zijn vervoerd.

Negen verdachten stonden voor de hele drugszaak in de rechtbank Amsterdam terecht. Tegen drie verdachten eiste het OM 10 jaar gevangenisstraf. Tegen drie andere verdachten luidt de strafeis 8 jaar. Twee verdachten moeten als het aan het OM ligt 7 jaar de cel in. Nog eens twee verdachten hoorden een eis van 4 jaar. Eén van deze verdachten heeft de Colombiaanse nationaliteit, de rest de Nederlandse. Twee verdachten zijn in Peru geboren. Hun leeftijden variëren van 34 tot en met 59 jaar.

Een verdachte voortvluchtig

De tiende verdachte, een Tilburger, is voortvluchtig. Tegen hem heeft het OM vandaag bij verstek 12 jaar cel geëist. Volgens het OM had hij de algemene leiding over de productie van de cocaïne en bood hij grote hoeveelheden blokken cocaïne te koop aan, nadat die in de labs waren geproduceerd. Deze 52-jarige Oguz H., een geboren Turk met de Nederlandse nationaliteit, staat op de internationale opsporingslijst.

“Verdachten hebben allen een rol gespeeld in een zeer professionele criminele organisatie die in steenkoolachtig materiaal opgeloste cocaïne invoerde vanuit Colombia, verwerkte in verschillende laboratoria en verkocht aan afnemers in binnen- en buitenland”, aldus het OM.

‘Puur uit financieel gewin’

Het OM verwijt alle verdachten dat zij een rol hebben gespeeld in een goed georganiseerd en strak aangestuurd samenwerkingsverband waarin cocaïne werd ingevoerd, bewerkt, vervoerd en verkocht. Zij deden dat volgens het OM uit puur persoonlijk financieel gewin. “Deze verdachten bekommeren zich totaal niet over de ontwrichtende effecten die hun handelen heeft op de maatschappij en diegenen die zij direct hebben betrokken bij hun criminele activiteiten. Dat rekent het OM de verdachten zwaar aan.”

Vervolgonderzoek

Dit onderzoek van het OM is een vervolg op een onderzoek dat is verricht naar de productie van de cocaïne in het cocaïne laboratorium in Nijeveen en de personen die daar ter plekke aan het werk zijn geweest. Uit dat onderzoek bleek al snel dat sprake moest zijn van een groter professioneel crimineel samenwerkingsverband.

Dit kon ook worden geconcludeerd uit de vele berichten waar de politie inzag. De politie keek van 1 april tot 14 juni 2020 live mee met chattende gebruikers van Encrochat, een cryptocommunicatiedienst. Onder deze gebruikers zijn veel criminelen. De verdachten in deze zaak maakten, op één na, ook gebruik van Encrochat.

In het vervolgonderzoek staat de criminele organisatie centraal, het grotere samenwerkingsverband, achter het regelen van werknemers in zeker drie cocaïnelabs, de bouw ervan, de aanvoer van grondstof en de verkoop van de geproduceerde cocaïne. Het gaat om de cocaïnewasserij in een manege in Nijeveen, een lab in Kwintsheul en een in Wijk en Aalburg.

Taakverdeling

Volgens het OM blijkt uit de vele onderschepte berichten, dat er sprake is van de inkoop tot aan de verkoop van de drugs. “Er blijkt overduidelijk uit dat álle verdachten wisten dat het ging om de productie en verkoop van cocaïne. Ook is een duidelijke rol- en taakverdeling gebleken tussen de verdachten.” Het zou gaan om een miljoenenbusiness. “Het gaat om productielocaties waar honderden kilo’s cocaïne kunnen worden verwerkt, de verkoop van tientallen kilo’s cocaïne per keer en dus worden er miljoenen euro’s omgezet.”

De rechtbank doet uitspraak op 1 maart 2022.

Reacties

Cookieinstellingen