Nutella-oorlog Frankrijk-Italië

Foto: nacoco Foter CC BY

De Franse minster van milieu, Ségolène Royal, heeft opgeroepen om te stoppen met het eten van de boterhampasta van Nutella. Als reden geeft zij op dat bij de productie van deze hazelnootpasta palmolie wordt gebruikt, waardoor Nutella volgens haar bijdraagt aan de wereldwijde ontbossing.

Royal deed haar uitspraken tijdens een nieuws-talkshow op televisie. De interviewer sputterde nog wat tegen – ‘Maar Nutella is zo lekker!’ – maar ze bleef bij haar standpunt en riep de Italiaanse fabrikant Ferrero op om de palmolie te vervangen voor andere ingrediënten.

trunkfacejones  Foter  CC BY

‘Oliepalmen hebben op veel plekken bomen vervangen en daardoor schade toegebracht aan het milieu. We moeten nu veel bomen herplanten, omdat de grote ontbossing ook gevolgen heeft voor het klimaat’, aldus Royal, die in 2007 nog probeerde om tot president gekozen te worden.

Ferrero reageerde niet expliciet op de uitspraken van Royal, maar liet vandaag wel weten ‘volledig bewust te zijn van de gevolgen voor het milieu’, en benadrukte alles te doen om de de genoemde palmolie met duurzame methoden te winnen.

De meeste Italiaanse politici reageerden verontwaardigd en één ervan tweette boos: “Blijf af van Italiaanse producten. Vanavond op tafel: brood met Nutella.’ Parlementslid Michele Anzaldi eiste excuses.

GDV's pictures  Foter  CC BY

Woensdag reageerde Royal zelf ook via Twitter: ‘Duizend excuses voor de polemiek over Nutella. De vooruitgang moet op waarde worden geschat.’ Waarmee ze waarschijnlijk doelde ze op Ferrero’s inspanningen om op een duurzame manier palmolie te winnen.

Aanstaande zondag ontmoeten de Franse president Francois Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi ellkaar op de wereldtentoonstelling in Milaan, waar ironisch genoeg Nutella één van de officiële partners is. Dat kan dus een interessante ontmoeting worden. Renzi’s vrouw en dochter maakten woensdag al duidelijk achter Ferrero te staan door demonstratief op de wereldtentoonstelling een crèpe met Nutella te eten.

pablopieraccini  Foter  CC BY-ND

Bron: Volkskrant

Reacties