CDA: De Wolden laat geld liggen voor indammen klimaateffecten

Sedum op het dak.
Sedum op het dak.
Foto: Pixabay

Zuidwolde – Sinds maart 2019 bestaat de subsidie ‘Klimaatactief!’ van het waterschap Drents Overijselse Delta. De subsidie mogen inwoners gebruiken voor projecten die effecten van klimaatverandering, zoals hitte- en wateroverlast, tegengaan. Na onderzoek komt CDA De Wolden tot de conclusie dat in De Wolden hier geen gebruik wordt gemaakt. Defractie vraagt hier vanavond in de raadsvergadering aandacht voor.

Op woensdag 17 november maakte de provincie Drenthe bekend dat zij weer gaan bijdragen aan de subsidie ‘KlimaatActief!’ die waterschap DrentsOverijsselse Delta ter beschikking stelt. De subsidie kunnen inwoners van verschillende gemeentes gebruiken, voor projecten waarmee ze de impact van klimaatverandering verkleinen. Denk dan bijvoorbeeld aan het verminderen van hitte en het langer vasthouden van regenwater. Oplossingen zijn groene daken of waterinfiltratie.

Het CDA De Wolden constateert dat in het Overijsselse deel van het waterschap de subsidie allang is opgebruikt. Voor het Drentse deel is nog ruim 30.000 euro over. En in de gemeente De Wolden is helemaal geen gebruik gemaakt van deze regeling.

Subsidie toegankelijk maken voor inwoners

Sinds maart 2019 bestaat de subsidieregeling “KlimaatActief!” van het waterschap DrentsOverijsselse Delta (WDOD). Die is bedoeld voor collectieve projecten die wateroverlast of hitte tegengaan. Dat de regeling in gemeente Hoogeveen wel succesvol is, heeft volgens CDA raadslid Klaas Kroezen te maken met de aanvraagprocedure. “Om subsidies eerlijk te verdelen worden voorwaarden gesteld bij de aanvraag. Die werken vaak drempelverhogend voor mensen die willen aanvragen. Wij zijn daarom een actie gestart en hebben een samenwerking met IVN-Hoogeveen gevormd voor de aanleg van groene daken ofwel daken belegd met sedumplantjes. Inwoners hoefden alleen maar aan te geven of ze mee wilden doen, via één formulier.”

CDA raadslid Tjalling de Wit uit gemeente De Wolden ziet mogelijkheden: “In Hoogeveen werden in 2020 in de gemeenteraad vragen gesteld over deze regeling. En dat heeft uiteindelijk tot de actie geleid met de groene daken. Door dit in de raad van De Wolden onder de aandacht te brengen, hoop ik de regeling ook voor inwoners in De Wolden toegankelijk te maken.”

Tijdens de komende gemeenteraadsvergadering op 25 november van gemeente De Wolden zal wethouder Hempen de vragen beantwoorden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen