Waar staat de gemeente De Wolden in 2040?

Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Binnen de gemeente De Wolden wordt hard gewerkt aan een toekomstvisie die loopt tot het jaar 2040. Donderdagavond praat de gemeenteraad over de opgestelde visie. Het is een concept-visie waar inwoners en instanties volop over hebben meegepraat. Bij het maken van deze toekomstvisie is de grote betrokkenheid van inwoners, ondernemers en organisaties gebleken. Maar liefst 45 organisaties en meer dan 1200 inwoners hebben in (online) gesprekken richting gegeven aan deze toekomstvisie.

Hoe willen we dat De Wolden er in 2040 uitziet? Hoe zorgen we ervoor dat De Wolden klaar is voor de toekomst? Welke keuzes maken we en waarom doen we dat? Dat staat in de concept Toekomstvisie De Wolden 2022-2040. Verantwoordelijk Wethouder Gerrie Hempen spreekt van een bijzonder proces. „Een proces waar onze inwoners en ondernemers weer eens hebben laten zien waar De Wolden sterk in is: samen doen. Ik ben dan ook heel blij, maar vooral ook trots, dat dit als rode draad terug is te zien in de visie, Samen aan zet!”

Belang van gezondheid

Inwoners en organisaties zien het belang van gezondheid in, willen het landschap van De Wolden behouden en versterken en willen de leefomgeving verduurzamen. Dit zijn dan ook de hoofdambities van de toekomstvisie geworden: vitale samenleving, duurzame leefomgeving en landschap als drager. De ambities en doelstellingen vertegenwoordigen waarden die verbonden zijn met zes onderliggende thema’s: positieve gezondheid, wonen en leven, energie en klimaat, milieu en circulariteit, economie en landbouw en toerisme en recreatie.

Naoberschap

De visie schetst een samenhangend toekomstbeeld waar De Wolden heen wil. Hempen: „Corona heeft ons ongetwijfeld nieuwe inzichten gegeven. Inzichten hoe belangrijk het naoberschap nog is en hoe blij wij moeten zijn met de ruimte om ons heen. Met andere woorden, we zijn ontzettend trots op de mooie omgeving waarin we wonen, werken en leven. Dit geeft meteen ook aan hoe ingewikkeld het allemaal is. Er is een grote behoefte aan bouwen en daarnaast moet er ook ruimte worden gevonden voor nieuwe manieren om energie op te wekken. En dit moet allemaal passen in het landschap dat we willen behouden. Welke afweging maak je dan als gemeente? Hoe kom je tegemoet aan veranderingen zonder dat het ten koste gaat van ieders belangen? De uitgangspunten staan in deze visie. En aan ons is straks de taak om dit om te zetten naar spelregels waar iets wel of niet kan.”

De gemeenteraad bespreekt de concept visie aanstaande donderdag voor het eerst. In januari kan de raad dan overgaan tot vaststelling van het ontwerp. Inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties krijgen dan de mogelijkheid om een zienswijze over dit ontwerp in te dienen.

Bekijk de visie via deze link

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen