Meeste Drentse miljonairs wonen in Westerveld en De Wolden

Foto:

Zuidwolde – Het aantal miljonairs is in 2020 voor het zesde jaar op rij toegenomen. Volgens het statistiekbureau CBS telt Nederland nu 278.000 huishoudens die een vermogen hebben van minimaal een miljoen euro. In Drenthe gaat het om ongeveer 6.000 huishoudens. Procentueel wonen de meeste miljonairs in de gemeente Westerveld (500, 5,4% van het aantal huishoudens) en De Wolden (500, 5,3%).

De gemeente Meppel telt 300 miljonairs (2%). Staphorst heeft er 400 (7,2% van de huishoudens), maar Steenwijkerland is met 700 miljonairs koploper in de regio. dat is 3,5% van het aantal huishoudens. Hoogeveen telt er 400 (1,7%) en Midden-Drenthe 500 (3,6%).

Het aantal miljonairshuishoudens is met 24.000 toegenomen ten opzichte van 2019. Dat betekent overigens niet dat al deze mensen een miljoen euro op hun bankrekening hebben staan. De onderzoekers hebben namelijk ook andere vormen van vermogen meegeteld, zoals de waarde van de eigen woning en aandelen. Daar hebben ze eventuele schulden vanaf getrokken, zoals de hypotheek.

Het percentage miljonairs is het hoogst in Bloemendaal en Laren: één op de vier huishoudens kan zichzelf daar miljonair noemen. Op provinciaal niveau telt Noord-Holland verhoudingsgewijs de meeste miljonairs. Daarna volgen Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant. In Groningen, Flevoland en Limburg is deze vermogende groep relatief het kleinst. Drenthe als geheel zit in de middenmoot, waarbij de gemeenten Westerveld en De Wolden bovengemiddeld scoren (5,4 en 5,3 %). Vlak over de grens scoort Staphorst opvallend hoog met 7,2 %.

Kapitaal in bedrijven

Een doorsnee miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1,6 miljoen euro. Dat is 28 keer meer dan het gemiddelde bij de andere huishoudens. Miljonairs hebben vaak veel kapitaal zitten in bedrijven, in de vorm van een aanmerkelijk belang of ondernemingsvermogen. Vorig jaar was dit goed voor 45 procent van het vermogen van miljonairs, terwijl 21 procent in hun eigen woning zat. Bij de gemiddelde niet-miljonair is het eigen huis veruit het waardevolste bezit.

Klik hier voor het complete bericht van het CBS en voor een kaart met gemeenten.

Bron: NieuwsNL/ANP/CBS. Foto: Pixabay.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen