Maatregelen remmen corona nog niet af

Foto:

Zuidwolde – Ruim een week geleden zijn de nieuwste coronaregels ingegaan, maar die maatregelen hebben de verspreiding van het coronavirus vooralsnog niet eens een beetje kunnen afremmen. Het aantal positieve tests blijft in dezelfde lijn als de voorgaande weken recht omhooggaan.

Het RIVM kwam met zijn weekcijfers. Daarin meldt het instituut hoeveel positieve tests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Vorige week meldde het RIVM 110.558 nieuwe gevallen, zo’n 44 procent meer dan de week ervoor. Sindsdien blijft het aantal positieve tests met 40 tot 50 procent stijgen, en dat betekent dat het weekcijfer van vandaag kan uitkomen op 155.000 tot 170.000 nieuwe gevallen. Dat zou ongeveer twee keer zoveel zijn als het oude record van ruim 82.000 gevallen in december.

Regels beter naleven

Het OMT schrijft in het jongste advies aan het kabinet dat het vooral belangrijk is dat de geldende coronamaatregelen beter worden opgevolgd. “Verbeterde naleving van de bestaande maatregelen” werkt beter in het verminderen van het aantal contacten – en daarmee besmettingen – dan nieuwe maatregelen.

“Opvolging van de basisregels is dé wijze om te voorkomen dat striktere maatregelen bovenop de bestaande, tot aan zelfs een mogelijke lockdown nodig zullen zijn in de komende winterperiode”, schrijft het OMT. “In de huidige situatie van viruscirculatie geldt dit voor zowel de niet-gevaccineerde als de gevaccineerde personen.”

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen