Groot landelijk tekort aan volkstuinen

Foto: chatirygirl Foter CC BY-ND

In het ergste geval moeten volkstuinders tien jaar wachten op een lapje grond. Utrecht bijvoorbeeld telt 1500 volkstuintjes waarvan er jaarlijks zeventig vrijkomen, veel minder dan de vraag. Volkstuincomplexen moeten voortdurend nee verkopen. “Momenteel hebben we een wachtlijst van ruim tien jaar,” zegt de penningmeester van een Utrechts tuinencomplex

Southern Foodways Alliance  Foter  CC BY

Studenten

Bas Heessels (29) heeft samen met zijn vriend Bonne 26 maanden op de wachtlijst gestaan. Niet alleen ouderen spitten in moestuinen, maar ook studenten en jonge gezinnen. Vroeger was het een hobby voor zestigplussers. ‘Wat ga jij hier dan kweken? Wiet?’ vroeg iemand toen Bonne als tiener een moestuin had. “Dat beeld is gelukkig veranderd.”

Splitsen

Sommige volkstuinverenigingen spelen in op de enorme belangstelling door vrijkomende tuinen op te splitsen. ,,Bij ons komt er in een jaar soms geen enkele tuin vrij. Maar áls iemand er afstand van doet, splitsen we de tuin tegenwoordig op. Dan hebben we twee kleinere moestuinen. Zo kunnen meer mensen zaaien, wroeten en oogsten . En dat zien we graag,” zegt een bestuurslid.

WordRidden  Foter  CC BY

Wachtlijst

In De Wolden is het al niet anders dan in de grote steden van de Randstad. Wie een volkstuin wil, moet op de wachtlijst. Met name in Zuidwolde kan het dan wel even duren voor je aan de beurt bent. Door populaire televisieseries als Maartens Moestuin en Van Hollandse Bodem worden mensen besmet met het moestuinvirus. Voor gemeenten is het bezitten van moestuinen minder aantrekkelijk. Op beschikbare grond bouwen ze liever woningen.
public domain

Reacties