APK Uitvaartzorg verhuist en is bezig met gedenkbos

Anjet van Kapel
Foto: Ferdinand Bennink

Zuidwolde – AKP Uitvaartzorg gaat eind november verhuizen van Zuidwolde naar Hollandscheveld. Heeft dit consequenties voor de mensen die een beroep doen op uitvaartbegeleider Anjet van Kapel-Pekel? Nee, zoals altijd staat zij dag en nacht klaar voor de mensen die een beroep op haar doen, voor het begeleiden en verzorgen van een uitvaart. Het maakt voor een uitvaartbegeleider of –verzorger niet uit waar hij of zij woont.

Bij een melding van een overlijden is het gebruikelijk dat men naar de familie toe gaat en daar samen met hen de zaken rondom de uitvaart en het afscheid bespreekt. Maar het komt ook wel voor dat mensen van tevoren wat meer informatie willen, omtrent de mogelijkheden rondom een uitvaart. Voorheen konden zij dan terecht aan de Nijverheidsweg 39 in Zuidwolde. AKP uitvaartzorg had hier een werkruimte wat dienst deed als kantoor, maar waar ook een opbaring mogelijk was. Dit is straks in Hollandscheveld niet meer mogelijk. Wel kan Anjet nog mensen ontvangen voor een informatief gesprek, maar een opbaring is niet meer mogelijk. Maar dit kan, met de huidige technieken, ook heel goed bij de mensen thuis. Men kan dan even bij de overledene gaan zitten, wanneer men maar wil. Nabestaanden hoeven dan niet eerst met de auto naar een bepaalde opbaarlocatie toe te rijden,om nog even bij hun dierbare te zijn.

Op papier gezet

Praten over je eigen afscheid vindt niemand prettig, maar we weten allemaal dat het eens zover zal zijn. Dan is het voor de nabestaanden prettig wanneer er al wensen met betrekking tot de uitvaart op papier gezet zijn door de overledene. Dit kunnen zij dan als een leidraad of  aanwijzing gebruiken bij de voorbereidingen van de uitvaart. Men hoeft zich dan niet af te vragen of vader of moeder sommige dingen nu juist wèl of niet gewild zouden hebben.

Wordt het een grote publiekelijke uitvaart, of juist een intiem afscheid in besloten kring? Wil de overledene begraven of gecremeerd worden? En zo ja, waar? Op een reguliere begraafplaats of op een natuurbegraafplaats? Wat moet er na de crematie met de as gebeuren? Zo maar een paar vragen, waar de nabestaanden heel erg mee kunnen worstelen.

Gedenkbos

AKP Uitvaartzorg is momenteel bezig met de ontwikkeling van een gedenkbos. Een stukje bos, waar mensen tegen een gereduceerd tarief de as van hun overledene kunnen begraven in de natuur en dit gedenkplekje iedere 5 jaar weer opnieuw kunnen verlengen.

Ook al is AKP Uitvaartzorg straks niet meer gevestigd in De Wolden, toch blijft het werkgebied in de gehele regio bestaan. AKP Uitvaartzorg is actief in Zuidwest- en Midden- Drenthe.

Voor informatie over een uitvaart of voor een melding van overlijden, kan contact worden opgenomen met Anjet van Kapel-Pekel, tel. 06-55933418. Meer informatie op www.akp-uitvaartzorg.nl

Reacties

Cookieinstellingen