De Wolden investeert 4,6 miljoen: Ansen, riolering, fietspaden, Gedempte Hoofddiep en KIOS

Nieuw kunstgras voor KIOS.
Nieuw kunstgras voor KIOS.
Foto: KIOS

Zuidwolde – Het gemeentebestuur van De Wolden investeert de komende jaren, ondanks financiële zorgen rond het sociaal domein, in ieder geval 4.6 miljoen euro. Dat staat los van het forse bedrag dat al geïnvesteerd wordt in het Huus voor Sport en Cultuur in  Zuidwolde.

Het geld gaat onder meer naar  diverse rioleringsprojecten (700.000 euro), de Proeftuin Ansen als aardgasvrije wijk (2,4 miljoen), de aanleg van fietspaden langs de Dwingelderweg in Ansen en de Weerwilleweg in Koekange (drie ton), diverse uitvoeringsmaatregelen Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan (212.000 euro), de reconstructie van de Gedempte Wijde Wijk in Kerkenveld (ruim zes ton), de vervanging van speelvoorzieningen (67.200 euro) en het vervangen van het kunstgrasveld voor KIOS te Ruinerwold (bijna anderhalve ton).

Kleine lastenstijging

Het college wil terughoudend zijn met lastenverzwaring en – waar mogelijk – de lasten voor de inwoners verlichten. De onroerendezaakbelasting (OZB) wordt trendmatig met 1,5 procent verhoogd. Ook wordt gerekend op 1 procent meeropbrengst door ver- en nieuwbouw van huizen en andere panden. Leges en begraafrechten stijgen met 1,5 procent prijsindex.

De rioolheffing stijgt met 1,50 euro. Er is al eerder in de raad afgesproken dat de heffing tot 2036 jaarlijks met dit bedrag omhoog zal gaan om kostendekkend te blijven. Ook bij de afvalstoffenheffing is het uitgangspunt een 100% kostendekkende heffing. Op basis van de geactualiseerde cijfers is een lichte daling van de tarieven voorzien van 1,5%. In totaal is er per saldo een beperkte stijging van de woonlasten per huishouden in 2022 voorzien met 0,44%.

 De raad behandelt de begroting op donderdag 4 november. De raadsvergadering begint om 19.30 uur. De aanbiedingsbrief en de begroting 2022 zijn in te zien op dewolden.nl.

Lees ook De Wolden blijft financieel gezond, maar zorgen om sociaal domein blijven

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen