College De Wolden: ‘Drenthe moet niet meer asielzoekers dan andere provincies’

Foto: Artizzl media

Zuidwolde – In Drenthe is meer ruimte voor de opvang van asielzoekers dan in andere provincies. Maar dat mag niet betekenen dat Drenthe naar verhouding ook meer asielzoekers gaat opvangen. Dat schrijft het college van B en W van de gemeente De Wolden aan het provinciaal bestuur in een reactie op het provinciaal plan asielopvang Drenthe.

Het college vindt dat alle provincies hun ‘fair share’ moeten leveren en dat Drenthe in verhouding bijdraagt aan de landelijke asielopvang. ‘In Drenthe leveren we al jarenlang een grote bijdrage in de landelijke opvang van asielzoekers. Deze bijdrage is groter geweest dan die van andere provincies. Daar waar nieuwe asielplekken gevonden moeten worden, moet dit in principe eerst worden ingevuld in de provincies, die nog niet aan de kwantitatieve opgave hebben voldaan’, aldus het college in een reactie op het Drentse plan voor de opvang van asielzoekers.

Opvang statushouders

Het college is ook voorstander van de opvang van statushouders in de buurt van de toekomstige woongemeente, zodat zij sneller en beter kunnen integreren. ‘Dan kunnen wij als gemeente al ondersteuning geven aan statushouders die nog in de asielopvang zitten. We vinden het dan ook een goed plan om de azc’s in Aalden, Assen en Hoogeveen hiervoor (deels) in te zetten’, stelt het college in een reactie op het Drentse plan voor de opvang van asielzoekers. Burgemeester en wethouders vragen de provincie er bij het COA op aan te dringen hier snel mee aan de slag te gaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen