Insectenbroodbeleg wint Award

Foto: Smabs Sputzer Foter CC BY

Studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool sleepten dit jaar de studentenprijs voor innovatieve voeding van het Voedingscentrum in de wacht. Volgens de jury is hun spread met meelwormenpoeder een duurzaam alternatief voor vleesbeleg.

De zes studenten van de Haagse school laten zien dat Nederlanders verrassend genoeg wel open staan voor een hapje insect. Hun idee BUG’A’SPREAD is een duurzaam geproduceerde pasta van pompoen, citroensap, basilicum, Oosterse specerijen en: ca. 13% meelwormen.

Smabs Sputzer  Foter  CC BY

Uniek

Er blijken nog geen broodspreads op de markt met insecten. Het product bevat maar 122 calorieën per 100 gram. Een slim alternatief voor hartig beleg, dat vaak erg calorierijk is en niet zo duurzaam.

Op naar het supermarktschap

Zichtbaar blij ontvangen de zes hun prijs. Allemaal doen ze de avondopleiding en dit is het twaalfde project dat ze samen hebben ontwikkeld. Hebben ze al lijntjes uitgegooid naar de industrie? “Nee, dat nog niet”, vertellen ze, “maar de website is geclaimd!”

Creatieve oplossingen

Studenten van bijna alle foodgerelateerde opleidingen in Nederland deden mee. Andere inzendingen waren bijvoorbeeld Meat green, een burger van 50% vlees en 50% groente voor de vleesminderende consument, en de Dutchie Dosa, een gevuld Indiaas platbrood vol vezels, groente, wat een prima lunchproduct zou zijn in bijvoorbeeld de sportkantine.

paularps  Foter  CC BY

Gezond gemakkelijk maken

Als de producenten producten maken die gezond en duurzaam zijn, kunnen consumenten makkelijker een verantwoorde keuze maken. Het Voedingscentrum wil (toekomstige) foodprofessionals hierover laten nadenken en organiseert daarom de Voedingscentrum Bachelor’s Award.

De inzendingen werden beoordeeld door een jury met vertegenwoordigers van de levensmiddelenindustrie, de retail, de Consumentenbond, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Economische Zaken en het Voedingscentrum.

Reacties