KC de Klimtoren strijdt voor een ANWB Verkeersplein

ANWB verkeersplein.
ANWB verkeersplein.
Foto: ANWB

Drogteropslagen – Basisschool KC de Klimtoren heeft te horen gekregen te zijn genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Hiermee kunnen leerlingen in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties, zodat ze straks goed voorbereid de weg op gaan.

Om het ANWB Verkeersplein in de wacht te slepen, moet de school onder andere zoveel mogelijk stemmen werven. De school start daarom een stemmenactie: tussen 21 mei en 10 juni kan worden gestemd via anwb.nl/verkeerspleinen. Wie weet ligt er na de zomervakantie een prachtig ANWB Verkeersplein op het schoolplein van basisschool KC de Klimtoren.

„Wij willen graag de verkeersveiligheid rondom de school verbeteren, richtlijn hiervoor zijn de 10 Gouden regels voor een veilige schoolomgeving. Op veel punten scoren wij voldoende, maar niet op een veilige schooluitgang. Dit is onvoldoende, omdat er een fietspad pal voor de school ligt”, geeft de school aan op e site van de ANWB.

Fiets stimuleren

„De meeste leerlingen komen met de auto naar school. De leerlingen wonen in een uitgestrekt gebied en sommigen moeten een aantal kilometer afleggen om op school te komen. We hopen met het verkeersplein de leerlingen (en ouders) meer te stimuleren om op de fiets naar school te komen. Dat wordt veiliger als de leerlingen hebben geoefend op het verkeersplein. Een verkeersplein is daarom een welkome aanvulling op ons verkeerseducatieprogramma.”

De leerlingen hebben in Drogteropslagen niet te maken met verkeerssituaties, zoals een rotonde, stoplichten of een zebrapad. „De leerlingen zijn met een aantal verkeersborden bekend, maar lang niet allemaal. Wij vinden het wel belangrijk dat de leerlingen alle verkeersborden kennen en hier wel mee te maken krijgen op het verkeersplein. Zodat als zij naar de middelbare school gaan, deze regels goed kennen. Of als zij wel een keer moeten deelnemen in het verkeer op een andere plaats.”

De school hoopt dat er meer leerlingen op de fiets naar school komen, dan krijgen leerlingen wel meer te maken met zulke verkeerssituaties. „Er wordt door middel van een verkeersplein spelend geoefend en dit is passend bij de visie van onze school. Daarnaast is het ook aantrekkelijk voor de leerlingen. We kunnen het verkeersinzicht van de leerlingen hiermee vergroten.”

Verkeersplein

De actie ‘een verkeersplein voor een schoolplein’ is een initiatief van de ANWB. Dit jaar tovert het ANWB Fonds in iedere provincie één schoolplein om tot een verkeersplein met verschillende verkeerssituaties, waar kinderen spelenderwijs over het verkeer en verkeersveiligheid leren. Sanne van den Rotten, projectleider van ANWB Verkeerspleinen: “We vinden het belangrijk dat kinderen al jong meters maken en wennen aan het verkeer. Een verkeersplein biedt scholen én ouders de kans om hun kinderen in een veilige omgeving te leren fietsen en tegelijkertijd kennis te laten maken met verschillende verkeerssituaties. Zo sturen ze hun zoon of dochter straks met een gerust hart op pad. ”

Iedere provincie één winnaar

In totaal zijn er in Drenthe 19 scholen die kans maken op het ANWB Verkeersplein. Om het ANWB Verkeersplein te winnen, wordt per provincie de top drie scholen met de meeste stemmen voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de grootte van de school. Op basis van het aantal stemmen en de motivering op het aanmeldformulier, bepaalt de Adviescommissie uiteindelijk wie er wint. De winnaars worden op 21 juni geïnformeerd, waarna het ANWB Verkeersplein tussen 5 juli en 10 september wordt aangelegd. Na de zomervakantie wordt het plein feestelijk geopend.

Stem vóór 10 juni

Gun je basisschool KC de Klimtoren een ANWB Verkeersplein? Stem dan tussen 21 mei en 10 juni via anwb.nl/verkeerspleinen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen