Informatiebijeenkomst over aardgasvrij De Wolden

Groen gas via NAM-leidingen.
Groen gas via NAM-leidingen.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – De gemeente De Wolden wil in 2030 als tussenstap 70% procent van de elektriciteit duurzaam opwekken. „Ook hebben we de ambitie om in 2030 de gebouwen in De Wolden te verwarmen door middel van 100% groen gas. In 2040 willen we 100% van onze elektriciteit duurzaam opwekken.”

Op 25 mei wordt een online bijeenkomst gehouden over deze transitie. Tijdens deze bijeenkomst, die van 19.30 tot 21.15 uur duurt,  wil de gemeente samen met inwoners nadenken over de warmtetransitie in De Wolden. Ook de kansen en uitdagingen met betrekking tot het aardgasvrij worden van De Wolden in 2040 wordt besproken.

De afgelopen maanden is samen met onder andere de netbeheerders, de woningcorporatie en lokale duurzaamheidsinitiatieven nagedacht over kansen en uitdagingen en is gekeken naar welke warmtebronnen in De Wolden beschikbaar zouden kunnen zijn. Deze uitkomsten wil de gemeente graag met de belangstellenden delen.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via [email protected] tot uiterlijk 25 mei 12.00 uur. Na aanmelding ontvangt de aanmelder per e-mail een link waarmee hij of zij toegang krijgt tot de online bijeenkomst.

Waarom aardgasvrij?

Nederland heeft internationale afspraken gemaakt om de CO2–uitstoot de komende jaren flink te beperken, om zo de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De verbranding van aardgas zorgt voor CO2-uitstoot. Dit heeft effect op de gemiddelde temperatuur op aarde en de verandering van het klimaat. In Nederland zorgt de gaswinning in Groningen ook voor aardbevingen. We willen niet volledig afhankelijk zijn van aardgasleveringen uit het buitenland. Het vervangen van aardgas voor een duurzaam alternatief wordt de warmtetransitie genoemd.

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat gemeenten, met betrokkenheid van stakeholders, uiterlijk in 2021 een tijdpad bepalen voor een stapsgewijze aanpak richting een aardgasvrije gebouwde omgeving (woningen en andere gebouwen). Gemeenten hebben dus de verantwoordelijkheid om de warmtetransitie in goede banen te leiden. Elke gemeente stelt hiervoor een Transitievisie Warmte op, die in 2021 vastgesteld moet worden door de gemeenteraad. Een Transitievisie warmte is een beleidsdocument dat een eerste richting geeft aan de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. In de visie staat welke wijk wanneer van het aardgas afgaat en wat de mogelijke warmte-oplossingen zijn om van het aardgas af te gaan. In De Wolden zien we een belangrijke rol weggelegd voor groen gas. Om in 2030 evenveel groen gas in het gasnetwerk te hebben als dat er verbruikt wordt, zal er aanzienlijk bespaard moeten worden op het gebruik van gas. Het is de vraag of er genoeg groen gas beschikbaar zal zijn om aan de vraag van alle gebouwen te voldoen.

Het opstellen van de visie doen ze in De Wolden door onderzoek te doen naar geschikte technieken en duurzame warmtebronnen, koppelkansen te inventariseren en op zoek te gaan naar “logische” momenten. ‘Dit doen wij niet alleen met deskundigen, maar ook samen met onze inwoners. Hoe ziet een aardgasvrij De Wolden eruit? Dat bepalen we samen!’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen