Gemeenten willen meer keuzemogelijkheid

Foto: Images_of_Money Foter CC BY

Samenwerken om te besparen is de gedachte achter gemeenschappelijke regelingen voor gemeenten en dan gaat het om bijvoorbeeld een GGD, Recreatieschap of om de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD).

Onenigheid

Over deze laatste, de RUD, zijn de Drentse gemeenten het nog niet eens. Twaalf gemeenten in Drenthe kunnen alleen maar één en het zelfde pakket aan milieudiensten inkopen van de RUD.

Te duur

Wethouder Jan ten Kate van De Wolden legt het uit. “Dat gemiddelde pakket is uitgebreider dan wij nodig hebben. Wij willen kunnen kiezen voor een minimum-pakket aan diensten en bijkopen wat we nodig denken te hebben.

De meerderheid van de deelnemers aan de RUD en de organisatie zelf zien dat niet zitten. “Minder diensten afnemen kan betekenen dat er minder werk is, en dat er dus mensen uit moeten. Als dat zo is, dan moeten de gemeenten die daarvoor kiezen ook de bijkomende kosten betalen”, vindt wethouder Koos de Vos van Meppel.
Onzin
“Het is onzin dat iedereen hetzelfde moet afnemen van zo’n samenwerking”, zegt econoom Maarten Allers van de Universiteit Groningen. “Kijk naar Marum, hier in Groningen. Die gemeente neemt alleen het wettelijk minimum af, terwijl anderen in dat samenwerkingsverband meer afnemen.”
‘Niet echt democratisch’
Allers is zelf ook geen overtuigd voorstander van gemeenschappelijke regelingen. “Die organisaties staan ver van de gemeenteraad af zodat er weinig controle op de kosten is. Bovendien hebben gekozen raadsleden nauwelijks invloed op het beleid. Dat is niet echt democratisch.”
MeerderheidIn blijft het nog even spannend welke keuze de gemeenten zullen gaan maken. De meerderheid van de Drentse gemeenten is vóór het gemiddelde eenheidspakket, dus de vijf protesterende gemeenten zullen zich waarschijnlijk bij het besluit neer moeten leggen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen