Schildklierbehandeling met radioactief jodium nu ook in Bethesda

Verpakking capsule.
Verpakking capsule.
Foto: Treant

Hoogeveen – Patiënten met een te snel werkende schildklier kunnen voor poliklinische behandeling met radioactief jodium nu ook terecht op ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen. Voorheen was deze behandeling bij Treant Zorggroep alleen mogelijk op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

Een te snel werkende schildklier is een veelvoorkomend probleem. De schildklier maakt dan te veel schildklierhormoon aan. Dit kan zorgen voor klachten van vermoeidheid, een te snelle hartslag, hartkloppingen, het snel warm hebben, transpireren en gewichtsverlies. De behandeling bestaat in eerste instantie vaak uit medicatie om de schildklier af te remmen. Wanneer dit niet voldoende resultaat geeft, kan een internist behandeling met radioactief jodium voorschrijven.

Vergunning verstrekt

Voor de schildklierbehandeling wordt de radioactieve stof jodium-131 gebruikt. Om met deze stof te mogen werken, is een vergunning van de overheid nodig. Deze vergunning is recent afgegeven aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde op ziekenhuislocatie Bethesda van Treant Zorggroep.

De behandeling bestaat uit het innemen van een capsule met jodium-131. De schildklier neemt jodium op, waardoor de schildklier van binnenuit wordt bestraald. Hierdoor vertraagt de werking van de schildklier en nemen de klachten af. Radioactief jodium wordt al tientallen jaren gebruikt voor de behandeling van schildklieraandoeningen en is volkomen veilig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen