Liefst vier diamanten feestjes in De Wolden

Zuidwolde – De datum van 24 maart 1961 moet wel heel bijzonder zijn geweest, want er werd volop getrouwd op die dag. De gevolgen waren vandaag onder meer te vinden in de gemeente De Wolden, waar burgemeester Roger de Groot liefst vier echtparen mocht feliciteren. Twee in Zuidwolde, eentje in Ruinerwold en een in Drogteropslagen.

Jan Buitenhuis en Grietje Kisteman leerden elkaar meer dan 60 jaar geleden kennen bij het paasvuur in hun toenmalige woonplaats Rouveen, woensdag vierden ze in hun woning in Drogteropslagen hun diamanten huwelijksjubileum. Het is een mijlpaal waar ze samen met hun kinderen en kleinkinderen dankbaar voor zijn. Het jubileum werd gevierd in hun woning, waar ze sinds 1963 wonen en tientallen jaren een boerderij hebben gehouden met kippen en melkvee.

Tom de Wal (85) en Henny De Wal-Brouwer (88) uit Zuidwolde leerden elkaar op Hemelvaartsdag 1957 kennen. Tom uit Wildervank was die dag aanwezig op het muziekconcours in Ter Apel, waar Henny uit Nieuwe Pekela mee deed met de drumband. Na de trouwdag gingen ze wonen in Veendam, waar hij werkte bij de golfkartonfabriek. Na de fusie met Smurfit Kappa in Hoogeveen verhuisden ze in 1976 naar Drenthe. In Zuidwolde vonden ze hun domicilie.

Textielstad

Ook voor Jan Vos (81) en Alie Vos-Jalink (83) is het vandaag feest. Van oorsprong komt Jan uit Emmen, maar hij verhuisde op jonge  leeftijd naar textielstad Enschede, waar hij in 1955 zijn aanstaande echtgenote tegen het lijf liep. Gewoon op straat bij de kerk, waar de jeugd ´s avonds samen kwam.  Sinds twaalf jaar ze in Zuidwolde, zodat ze dichter bij de kinderen wonen. Bezigheden hebben ze nog genoeg. Zo is Jan vrijwilliger bij het Tonckenshuys en helpt hij ouderen met computerproblemen.  Samen spelen ze koersbal, mogen ze graag lezen, puzzelen en kijken ze TV of Netflix.

In Ruinerwold vieren Jan Essing en Willy Essing-Geerts hun diamanten huwelijksfeest. Zij kwamen samen in Gieten dankzij hun beider lidmaatschap van zangvereniging Het Heidebloempje. ‘Ze was het meisje van de zangvereniging, dat was toen hét koor in Drenthe’, zegt de 81-jarige Jan er nu over. De familie Essing was een naam in Gieten en eigenlijk had moeder gedacht dat Jan de zaak wel over zou nemen. Maar hij had andere plannen en koos voor een meer commerciële carrière. Ze woonden al eerder in Ruinerwold, verhuisden weer en kwamen uiteindelijk na de pensionering van Jan weer terug.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen