Meer geld beschikbaar voor ecologisch bermbeheer

Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Er komt meer geld beschikbaar voor ecologisch bermbeheer. Met een extra bedrag van 40.000 euro bovenop de 90 mille die al begroot is, kan dan een dubbel aantal bermen op ecologische wijze worden beheerd. Het gaat van 20 naar 44 procent.

Ongeveer 80 procent van de bermen in het buitengebied wordt op dit moment traditioneel onderhouden. Deze bermen worden tweemaal per jaar (mei en augustus) geklepeld. De rest van de bermen wordt ecologisch beheerd.  „We gaan inzetten op bermen die wij als kansrijk zien om als ecologisch voor ecologisch bermbeheer. De focus ligt daarom op de bermen die zich binnen vijf tot tien jaar ecologisch kunnen ontwikkelen en een verbinding tussen natuurgebieden vormen”, zo stelt het college vast.

Kansrijke bermen

De meest kansrijke bermen worden opgenomen in het ecologisch bermbeheer. Er worden verbindingszones gecreëerd tussen natuurgebieden door ecologisch beheerde bermen op elkaar aan te sluiten. Dat levert een bijdrage aan het natuurlijk herstel. Ecologisch bermbeheer vermindert ook de overlast door de eikenprocessierups.  Soortenrijke bermen trekken namelijk meer vogels, zoals koolmezen, maar ook insecten als de sluipwesp. In de gemeenteraad werd al langer op uitbreiding van ecologisch bermbeheer aangedrongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen