Gemeente kan meer rechtdoen aan Initiatiefrijk De Wolden

Initiatiefrijk: In 2014 werd aan het eerste deel van het wandel-fietspad in Fort gewerkt.
Initiatiefrijk: In 2014 werd aan het eerste deel van het wandel-fietspad in Fort gewerkt.
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – De Rekenkamercommissie De Wolden heeft de subsidieregeling Initiatiefrijk De Wolden tegen het licht gehouden en onderzocht of gevolg is gegeven aan aanbevelingen uit eerdere evaluaties en of de regeling voldoet aan de juridische spelregels.

De Rekenkamercommissie vindt dat de gemeente de doelstellingen van de regeling en de selectiecriteria duidelijker moet omschrijven, zodat voor elke initiatiefnemer glashelder is, waaraan een projectvoorstel moet voldoen. Verder adviseert zij de financiering van projecten zuiver te houden, dat wil zeggen alleen voor bewonersinitiatieven. Ook het administratieve/juridische onderhoud van de regeling vraagt de nodige herstelacties. Tenslotte adviseert de commissie om in overleg met de gemeenteraad te bepalen op welke wijze zij haar kaderstellende en controlerende rol wil invullen en hoe zij wil sturen op de doelstellingen en effecten van deze subsidieregeling: op afstand (loslaten) of nabij?

Burgerinitiatieven

Vooraf Sinds 2015 kent de gemeente De Wolden de subsidieregeling ‘Initiatiefrijk De Wolden” om burgerinitiatieven financieel te ondersteunen als die bijdragen aan de leefbaarheid, sociale vitaliteit en sociale infrastructuur van een buurt, dorp of omgeving. De huidige regeling loopt voorlopig door tot en met 2021. In 2017 en 2019 heeft er een (zelf)evaluatie plaatsgevonden door de gemeente om vast te stellen of dit subsidie-instrument in voldoende mate bijdroeg aan de doelstelling. Veel dorpen en buurten hebben sinds 2015 gebruik gemaakt van de beschikbare middelen om hun droomproject te realiseren, variërend van het opknappen van en schoolplein tot de aanschaf van een multifunctioneel podium. In 2021 zal de gemeente De Wolden een besluit nemen over de toekomst van Initiatiefrijk De Wolden.

Het onderzoek

De Rekenkamercommissie heeft onderzocht of de gemeente adviezen en aanbevelingen uit eerdere evaluaties heeft opgepakt en uitgevoerd en of de subsidieregeling (spelregels) op de juiste wijze wordt toegepast.
Conclusie De gemeente heeft de aanbevelingen uit eerdere evaluaties grotendeels opgevolgd en inwoners worden goed (op weg) geholpen om hun plannen te realiseren. Daarbij vervullen de dorpencontactfunctionarissen in de voorbereiding van een project een belangrijke coachende rol. De Rekenkamercommissie heeft ook diverse verbeterpunten vastgesteld. In de uitvoeringsfase van een project ervaren de initiatiefnemers niet altijd direct een uitgestoken hand van de gemeentelijke organisatie, omdat het integraal werken (‘van buiten naar binnen’) nog niet overal in de organisatie goed is geland. Daarnaast zijn de doelen van de regeling dusdanig breed geformuleerd dat een objectieve beoordeling en vergelijking in een aantal gevallen niet mogelijk is. Ook wordt de regeling af en toe ingezet als financieel sluitstuk voor een project dat in beginsel vanuit een andere gemeentelijke regeling/subsidie gefinancierd kan worden. Bijvoorbeeld voor het opknappen van een schoolplein, waarbij het gemeentelijk onderhoudsbudget het meer geëigende instrument is/lijkt. Tenslotte kent de administratieve en juridische uitvoering van de regeling enkele gebreken die bij een bezwaarprocedure van een initiatiefnemer waarschijnlijk geen stand houden.

Het college van Burgemeester en Wethouders onderschrijft de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie. Het onderzoeksrapport ‘Rechtdoen aan Initiatiefrijk De Wolden’ wordt behandeld in de raadsvergadering van donderdag 25 maart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen