Sociaal domein is onderwerp van openbaar raadsdebat

Raadsdebat digitaal.
Raadsdebat digitaal.
Foto: Griffie De Wolden

Zuidwolde – De gemeenteraad van De Wolden voert op donderdag 4 maart het raadsdebat over de herijking Sociaal Domein. Het hoofddoel van de herijking Sociaal Domein is “het vaststellen van een nieuwe balans tussen aan de ene kant het handhaven van een goede invulling van onze verantwoordelijkheid voor onze kwetsbare en minder zelfredzame inwoners en aan de andere kant een verantwoorde

beheersing van de uitgaven in het sociaal domein. Met een ‘verantwoorde beheersing van de uitgaven’ wordt bedoeld dat de uitgaven in evenwicht moeten zijn met de inkomsten (rijksbijdrage)”. Dit is door het college en de gemeenteraad vastgesteld in het plan van aanpak.

Er zijn vijf stellingen waarover de raadsleden met elkaar in debat gaan. De eerste is ‘Gezien een aantal recente ontwikkelingen is een herberekening van het in 2020 vastgestelde en als noodzakelijk te bezuinigen bedrag van € 1,2 miljoen op zijn plaats.’ Nummer twee is ‘Een herberekening van het noodzakelijk te bezuinigen bedrag mag geen afbreuk doen aan de te realiseren financiële doelstelling en geen vertraging met zich meebrengen in het bereiken van dat doel.’ Dan de derde stelling: ‘Bij een voorstel tot invulling van de taakstelling van € 600.000 over 2021 mag een beroep worden gedaan op de Reserve Sociaal Domein.’ Stelling vier zegt dat investeren in het voorliggend veld goed is voor de inwoners en dat zich dat (op den duur) dubbel en dwars terugbetaalt. De laatste stelling: ‘Aan welke vijf onderwerpen uit de werksessies moet in ieder geval aandacht worden besteed in de beleidsontwikkeling ‘herijking sociaal domein’?

Het raadsdebat begint om 19.30 uur en vindt online plaats. Tijdens het raadsdebat kan worden ingesproken, waarbij iedereen maximaal vijf minuten spreektijd krijgt. Om het woord te kunnen voeren, moeten belangstellenden zich uiterlijk 24 uur voor de vergadering bij de griffier melden. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar 14 0528.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen