Afval wordt deze week niet opgehaald, strooiploegen maken overuren

Sneeuwschuivers actief in Alteveer.
Sneeuwschuivers actief in Alteveer.
Foto: Henk Sieders

Zuidwolde – De winterse omstandigheden zorgen voor problemen op de route van Suez. Daarom wordt de hele week geen afval ingezameld. De strooiploegen maken daarentegen overren in De Wolden.

Voor Suez, net per 1 januari begonnen als nieuwe vuilophaler in De Wolden, is er geen beginnen aan. De wegen zijn slecht begaanbaar, de materialen zijn vastgevroren in de afvalcontainers en er staan weinig containers aan de straat. Deze factoren hebben geleid tot het besluit om te stoppen met het rijden van de routes door Suez.

Een combinatie van medewerkers van De Wolden en Hoogeveen en enkele loonbedrijven, zijn al sinds vrijdagavond dag en nacht bezig. Eerst met preventief strooien, later met sneeuwschuiven en strooien. Door het weinige verkeer wordt het zout niet goed ingereden en is het effect van strooien beperkt.

De gemeente werkt met een gladheidbestrijdingsplan, dat elk jaar bijgewerkt wordt. Daarin wordt bepaald welke wegen eerst aan de beurt zijn en welke later volgen. Volgens dit plan zijn de hoofdroutes eerste prioriteit. Daarna zijn de busroutes, bruggen, belangrijkste (school)fietsroutes en carpoolplaatsen aan de beurt. Hierna worden de wegen naar en rond verzorgingstehuizen, scholen, kinderdagverblijven, parkeerterreinen bij winkelcentra, dorpshuizen, sporthallen en andere verbindingswegen gestrooid.

Niet alle wegen in plan

Door de enorme hoeveelheden sneeuw is op dit moment alleen voldoende capaciteit voor de hoofdroutes. Daar komt bij dat vele straatjes en pleintjes in wijken en buitenwegen niet in het gladheidsbestrijdingsplan zijn opgenomen. Dat betekent dat die sowieso niet worden gestrooid en sneeuwvrij gemaakt.

Wie de strooiroutes wil bekijken, ga dan naar dewolden.nl/gladheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen