Inwoners de Wijk verbaasd over massale bomenkap in Dunningerbos

Bomenkap? Dan vooral ook planten!
Bomenkap? Dan vooral ook planten!
Foto: Benny Spin

De Wijk – Veel inwoners van de Wijk vragen zich af waarom er zoveel bomen worden gezaagd in Dunningen. Blijft er nog bos over? Dit lijkt niet erg op uitdunnen. Ina ten Wolde legt graag uit hoe het zit. “De ongeveer tweehonderdvijftig lariksen zijn geplant ongeveer 60 tot 80 jaar geleden met als doel productiehout. Van zagen is nooit gekomen, de tijd is echter veranderd. Vroeger werden dit hout gebruikt voor o.a. afrasteringspalen en hout voor onderhoud van de boerderijen. De lariksen zijn ongeveer met veertig jaar kaprijp, dus er is wat deze bomen betreft behoorlijk wat achterstand.”

Een gedeelte van het overige bos is volgens Ten Wolde in 1986 nog gekapt, de rest is wegens omstandigheden blijven staan. “De bomen staan veel te dicht op elkaar, zodat ze niet voldoende kunnen uitgroeien. Er is een aantal doodgegaan, scheef gegroeid of iets anders is er misgegaan. Verder is er veel Amerikaanse vogelkers in het bos. Dit is een uitheemse boom en hoort niet in een bos in de Wijk thuis. Dat deze zoveel en snel verspreid zijn, komt door de dassen en de vogels. Zij verslepen de besjes van de vogelkers en deze kiemen snel en groeien hard.  De vogelkers op de dassenburcht blijft staan. Hetzelfde geldt voor de vele hulstbomen. Ook deze worden verspreid door de vogels, kiemen gemakkelijk en groeien snel.”

Houtbedrijf

Ten Wolde: ‘Het zagen is voor 15 maart klaar. Het houtbedrijf doet zijn uiterste best om zo spoedig mogelijk het hout op te halen, maar door de natte omstandigheden is het een lastig karwei. Er wordt in het voorjaar en de zomer bekeken, wat er allemaal aan bomen  zal opkomen, lariksen zaaien zichzelf. Er wordt niet aangeplant in het voorjaar. Aanplanten in het voorjaar is niet effectief, er is in de zomer een grote kans op verdrogen. In het najaar wordt bekeken of en wat er aangeplant zal worden. Het zal enkele jaren duren, maar het Dunningerbos wordt vanzelf weer mooi’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen