Taxussnoeisel verzamelen voor kankerbestrijding

Foto: Stichting Vergroot de Hoop

Voor wie de Taxus baccata wil gaan snoeien: wacht nog even met snoeien tot 15 juni en lever dit “groenafval” in bij Hoveniersbedrijf Martijn Buld in Ruinerwold. Dit bedrijf zamelt vanaf 15 juni taxussnoeisel in voor ‘Vergroot de Hoop, verklein de kanker’.

‘Het is de eerste keer dat wij hier aan meedoen. Als ik om mij heen kijk, zijn er zoveel taxussen. En als particulieren bereid zijn om snoeiselafval op te vangen en te brengen, is het mooi dat je zo op een eenvoudige manier dit goede doel kunt helpen’, vindt Martijn Buld. Wie zelf niet kan snoeien, kan dit natuurlijk ook door de hovenier te laten doen. ‘Het afval brengt geen kosten met zich mee, maar levert juist iets op! Iedere schone kilo levert 70 cent op. Het geld doneren wij volledig aan het KWF.

Taxus Baccata

‘Het gaat specifiek om snoeisel van de Taxus Baccata. Hier zit de waardevolle stof baccatine in, die nodig is om chemokuren te maken.’ Stichting Vergroot de Hoop gaat voor het tweede jaar achtereen de strijd aan tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen voor de productie van chemokuren. Er is ongeveer één kubieke meter taxussnoeisel nodig voor één chemotherapie.

Snoeisel inleveren

Mensen die mee willen doen aan de actie dienen het taxussnoeisel op te vangen met een doek of zeil zodat het snoeisel zuiver blijft. ‘Alleen éénjarige scheuten zijn bruikbaar. Takken mogen maximaal 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan een 0,5 centimeter.’ De inzamelingsactie duurt tot en met 31 augustus. Er staan speciale bakken op het bedrijf waar het snoeisel in gebracht kan worden. Hoveniersbedrijf Martijn Buld maakt deel uit van de SHNN, een samenwerkingsverband van 7 onafhankelijke hoveniersbedrijven in Noord-Nederland. ‘Elk van deze bedrijven ondersteunt de inzamelingsactie en is een inzamelpunt. Zo hopen we een groot gebied in Noord-Nederland te bestrijken.’ Hoveniersbedrijf Martijn Buld, Wolddijk 66, Ruinerwold. www.martijnbuld.nl en tel. 06-1278 6635

Bron: weblog de wolden

Reacties