Zorgmedewerkers in Drenthe worden eerder gevaccineerd

Testlocatie Assen.
Foto: GGD Drenthe

Assen – De GGD Drenthe is één van de drie in Nederland die eerder begint met vaccineren tegen corona en wel op 11 januari. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Het gaat eerst om de vaccinatie van zorgmedewerkers. De aftrap in de eerste drie regio’s – Brabant, Utrecht en Rotterdam – blijft ongewijzigd op vrijdag 8 januari. Hoe de vaccinatie in Drenthe gaat verlopen, is nog niet duidelijk.

“Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen”, aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, de koepel van alle GGD’en. Drenthe wordt samen met Amsterdam en Haaglanden naar voren gehaald. In Assen is op de locatie TT-circuit een grote vaccinatie en testplek. Vanaf 15 januari volgen de vaccinaties in de rest van Nederland.

Drukte verwacht

GGD GHOR Nederland hoopt en verwacht dat er vanaf maandag 4 januari veel zorgverleners, van de verpleeg- en verzorgingsinstellingen, bellen om een afspraak te maken voor de corona vaccinatie. “Daarom zetten we gedurende de dag 2.000 mensen in om afspraken te maken. Desondanks kan het gebeuren dat er piekmomenten zijn waarop de wachttijden langer zijn. Is de wachttijd lang, of komt u er niet doorheen, dan adviseren wij het op een ander moment nogmaals te proberen. Rustigere moment zijn in de regel rondom lunch- en etenstijd of aan de randen van de dag. Het callcenter is zeven dagen per week van 08.00u tot 20.00u geopend, dus iedereen die een afspraak wil maken heeft daar ruimschoots de mogelijkheid toe.”

Eerste prik in Veghel

In totaal wordt er door BioNtech-Pfizer voldoende vaccin geleverd om zo’n 225.000 professionals twee keer te prikken. Komt er meer vaccin, dan zullen wij dat uiteraard benutten. Vaccineren doen de 25 GGD’en vanuit 25 centrale locaties. Drie locaties (te weten Houten, Rotterdam en Veghel ) starten alledrie vanaf 8 januari. De ‘eerste prik’ zal gezet worden in Veghel.

In totaal zullen de GGD’en zo’n 350 tot 400 prikkers inzetten. Op dit moment beschikken alle GGD’en al over voldoende gekwalificeerde personeel om te kunnen starten met vaccineren. Tegelijkertijd worden er op dit moment nog veel meer prikkers geworven om ook in de toekomst de grotere aantallen prikken vlot en veilig te kunnen zetten. Voor al deze nieuwe collega’s zijn uiteraard trainingsprogramma’s ontwikkeld. De meeste medewerkers die de komende weken gaan prikken hebben deze training al gevolgd of zijn al ervaren met het geven van prikken. De komende dagen volgt nog een aantal mensen het trainingsprogramma.

Dossier: Corona nieuws

Reacties