Directies verzorg- en verpleegtehuizen in Drenthe houden hun hart vast

Mariska Roeters.
Foto: ZZWD

Ruinen – In deze donkere dagen voor kerst houden de verzorg- en verpleegtehuizen in Drenthe hun hart vast. Medewerkers lopen op hun tandvlees en mogelijkheden voor verlof en ontspanning zijn schaars. Zieke collega’s en roosters die eruit zien als jonge gatenkaas. Om nog maar niet te spreken van alle stress en inspanningen die de voortdurend dreigende besmetting met zich meebrengt. De druk neemt toe en de kerst nadert: een familiefeest bij uitstek..

‘Corona ligt loerend op de drempel van onze huizen, te wachten op een toevallige bezoeker om bij de broekspijpen te grijpen om zo naar binnen te komen’, schetst Mariska Roeters van ZZWD. ‘We houden ons hart vast en iedere dag zonder besmetting is er weer één’. Hoewel vrijwel niemand blij zal zijn met de verscherpte maatregelen van de lockdown, helpt het de VVT’s in Drenthe wel om risico’s op besmetting wat te beperken. De lockdown schrijft landelijk een maximum voor van maximaal twee mensen per dag, met uitzondering van 24 t/m 26 december, waarop een maximum van drie mensen per dag geldt. Hiermee blijft bezoek gelukkig wel mogelijk, maar de kans op binnenkomende besmetting is kleiner.

Feestdagen

Roeters spreekt namens alle bestuurders van de Drentse VVT’s als ze haar zorg uitspreekt over de naderende feestdagen: ‘De kerstperiode komt eraan. Het zijn donkere, grijze dagen en mensen hebben begrijpelijke behoefte aan elkaars nabijheid en gezelschap, zeker tijdens de feestdagen. Onze zorg is dat familie of vrienden toch teveel op bezoek komen, of dat ze onze bewoners ophalen voor een gezellig familiediner thuis. Natuurlijk is het heel fijn om samen te zijn, dat vinden wij ook, maar precies daar zit een toenemend risico op besmetting en verspreiding. We kunnen mensen niet genoeg op het hart drukken om zich te houden aan de regels van de lockdown’; aldus Roeters. John Post, regiomanager bij Accolade Zorg vult aan: ‘We willen beslist geen eenzame bewoners tijdens de feestdagen, ook onze medewerkers hebben daar oog voor. Maar we moeten wel heel alert zijn, zeker in deze periode. Onze boodschap is aan iedereen: houd je aan het maximum aantal bezoekers en hou vol. Het vaccin is onderweg!’

Dossier: Corona nieuws

Reacties