Oproep CDA en CU in De Wolden: luid de kerkklokken met nieuwjaar!

Hervormde kerk Zuidwolde.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – Normaal gaat iedereen op oudjaarsavond om twaalf uur ’s nachts naar buiten en barst het vuurwerk los. Dit jaar niet. Het kan niet zo zijn dat het nieuwe jaar in alle stilte begint, dachten het CDA en ChristenUnie in De Wolden.

„We houden er niet van om te zeggen wat er allemaal niet kan, maar vooral te kijken wat wél kan. Daarom doen we een oproep aan Nederland om ‘op slag van Nieuwjaar’ de kerkklokken te luiden. Het kost niets en het effect is niet in waarde uit te drukken”, aldus fractievoorzitter Karin Brouwer van het CDA.

Nieuw begin

Van oudsher dient het luiden van de kerkklok om de omwonende bevolking ergens op te attenderen. Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren. Jaap Wiechers (CU): „Kerkklokken worden ook gezien als teken van hoop. Een mooi begin van het nieuwe jaar. Het kan toch niet zo zijn dat we dit bijzondere jaar zo afsluiten en het nieuwe jaar in sobere stilte beginnen. Luid de klokken!”

De fracties gaan graag het gesprek aan met de besturen van de kerken in De Wolden. Doel is om na te gaan hoe zij tegenover het idee staan en of er praktische en/of organisatorische bezwaren zijn. In de raadsvergadering van 17 december stellen het CDA en CU vragen aan het college of zij het initiatief willen ondersteunen. De partijen zien het in ieder geval als een mooie manier om iedereen op een speciale manier een mooi begin van het nieuwe jaar toe te luiden.

Reacties