Meerdere panden in De Wolden kleuren oranje

Gemeentehuis De Wolden baadde vorig jaar al in oranje licht.
Foto: Kim Stellingwerf

Zuidwolde – Meerdere panden in de gemeente De Wolden worden woensdag oranje uitgelicht. Het is een actie van de soroptimistenclub De Reestlanden om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. In Nederland krijgt 45% van alle vrouwen in hun leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Uit onderzoek blijkt dat slechts 40% geweld überhaupt meldt, bij een vriendin of buurvrouw, en niet meer dan 10% gaat naar de politie.

Sinds het uitbreken van Covid-19 is het geweld en met name huiselijk geweld, tegen vrouwen en meisjes toegenomen. Soroptimistclub De Reestlanden blijft zich daarom inzetten om geweld tegen vrouwen te stoppen: ook dit jaar zullen in Zuidwolde weer gebouwen oranje uitgelicht worden.

Taboe

Vooral het melden van geweld blijkt lastig voor veel vrouwen: „Dit komt onder andere doordat er nog altijd een taboe ligt op geweld tegen vrouwen, waar te weinig over gesproken wordt”, aldus Esther Aarse, Soroptimist en één van de initiatiefnemers. „Ook is het voor veel vrouwen niet helder waar zij kunnen melden, en zijn zij huiverig om dit in hun eentje te doen. Zij kunnen ondersteuning daarbij goed gebruiken. In ernstige gevallen van geweld achter de voordeur worden vrouwen daarnaast vaak gecontroleerd door de dader in hun internet- en telefoongebruik, en kunnen zij daardoor niet gemakkelijk opzoeken waar zij hulp kunnen krijgen.” Het thema dit jaar is dan ook: ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd.’ In oktober is de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd waarop zoveel mogelijk meldpunten, hulplijnen en organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden, zijn verzameld. Zoals bijvoorbeeld het landelijke telefoonnummer 0800-2000 van Veilig Thuis.

Campagne

Morgen, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, start de campagne met het hijsen van de vlag bij het gemeentehuis door burgemeester Roger de Groot en wethouder Hilda Mulder, gevolgd door de ondertekening van de Safe Streets verklaring. Met deze verklaring spreekt de gemeente De Wolden de intentie uit een ‘Safe Streets gemeente’ te worden. Zo kan de problematiek rond veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte aangepakt worden om  geweld tegen vrouwen en meisjes terug te dringen.

Tijdens de actieperiode worden in De Wolden onder andere de Zuudwoldiger Huuskamer, de Meule van Wassens en Café Restaurant Poortman oranje uitgelicht. Op 9 december wordt de campagne afgesloten met een livestream over het thema ‘Geweld hoort nergens thuis’, georganiseerd door Soroptimistclub De Reestlanden. Het panel wordt gevorm door vier vrouwen met elk hun eigen expertise: Els van der Weele, projectleider Drenthe Geweld hoort nergens thuis, Nienke Feenstra, voormalig politieofficier en oprichter van het Europese politievrouwennetwerk, Ester Wijnen, ervaringsdeskundige partnergeweld en Gerda de Groot, projectleider Fier! Centrum voor seksueel geweld.

Speciaal voor deze avond heeft dichteres Delia Bremer een gedicht geschreven dat zal worden voorgedragen bij de Muur tegen Geweld in De Wolden. De jonge singer-songwriter Oliver Pesch heeft een nummer gecomponeerd over het thema geweld tegen vrouwen die deze avond de primeur krijgt tijdens de uitzending.

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.detamboer.nl. Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan het Orange Trust Fund van UN Women Nederland. Meer informatie over Orange the World op: www.soroptimist.nl/reestlanden.

Reacties