Inwoners gemeente De Wolden blijven veel meer thuis in coronatijdperk

Reisbewegingen De Wolden in coronatijd.
Foto:

Zuidwolde – Sinds de coronacrisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn we steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede corona-golf in Drenthe en De Wolden, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zien we fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. In de grafiek hieronder zien we de veranderingen in het aantal reisbewegingen rondom retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Drenthe.

Reisbewegingen Drenthe in coronatijd.

Detailhandel en recreatie

Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Drenthe nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 13,0%. De grootste daling was zichtbaar op 18 oktober (-32,0%).

Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Drenthe daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 2,0%. De grootste daling noteren we op 11 oktober (-15,0%).

OV-stations

We reizen ook nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het OV-verkeer In de provincie Drenthe daalde in oktober gemiddeld met 35,0%. Op 12 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-47,0%).

Nu we steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling zien we terug op 19 oktober (-40%). Ook in Drenthe nam het werkverkeer af, gemiddeld met 17,0%. 15 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-40,0%).

Tijdens de tweede corona-golf brengen we met zijn allen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Drenthe nam dit in oktober gemiddeld toe met 7,0%.

Reisbewegingen in DeWolden

Ook in de gemeente De Wolden zien we grote veranderingen in de mobiliteit. In de grafiek hieronder zien we dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van De Wolden meer tijd thuis doorbrengen. Een toenemende interesse in glasvezel in De Wolden is hiervan een gevolg.

Over de gegevens

Google verzamelt anonieme locatiegegevens via bijvoorbeeld Google Maps en Android. Het gaat expliciet om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locatie te delen hebben aanstaan. Normaal gebruikt Google deze gegevens om bijvoorbeeld aan te geven hoe druk het in een winkel of restaurant is. Nu stelt Google deze gegevens ook beschikbaar om te achterhalen of het aantal reisbewegingen richting winkels, horeca, OV, werk en wonen is toe- of afgenomen. Meer info op http://www.glasvezelinternetaanbieding.nl

Dossier: Corona nieuws

Reacties