Faunabeheereenheid Drenthe waarschuwt voor piek in aanrijdingen met reeën

Ree, hou er rekening mee.
Foto: Natuurmonumenten; Jannie Timmer

Zuidwolde – Jaarlijks worden in Drenthe honderden reeën aangereden. Dit gebeurt gedurende het hele jaar maar in sommige perioden treden pieken op. Eén van deze pieken wordt de komende weken verwacht.

Deze hangt samen met het verzetten van de klok naar de wintertijd, waardoor er in de avondspits meer in de schemer en het donker gereden wordt. Hierdoor zullen meer botsingen met reeën optreden. Het gevolg is vaak schade aan het voertuig en dierenleed. Daarbij komt dat in deze periode de mais geoogst wordt. Reeën die hun schuilplaats in een maisveld hebben, gaan op zoek naar een andere plek. Hierbij worden wegen overgestoken en kunnen ze slachtoffer worden van het verkeer.

Matig de snelheid

Er is echter iets wat iedereen zelf kan doen om een aanrijding met een ree te voorkómen: matig jouw snelheid, vooral ’s avonds bij onoverzichtelijke bermen en bossen. Wie toch een aanrijding met een ree  heeft, doet er goed aan de plek van het ongeval goed zichtbaar te markeren en dit te melden bij de politie via 0900-8844.

In Drenthe kan ook contact worden opgenomen met de valwildregeling via 06-19 24 05 55. De beller krijgt dan 24/7 een coördinator aan de lijn, die een vrijwilliger naar de plek van de aanrijding stuurt. De valwildvrijwilliger zorgt er indien nodig voor dat de aangereden ree uit het lijden wordt verlost. Dode reeën worden geregistreerd en teruggegeven aan de natuur. Gegevens over aanrijdingen worden gebruikt voor het nemen van maatregelen om aanrijdingen in de toekomst te voorkómen. De valwildregeling werkt samen met Politie, Rijkswaterstaat, Provincie, Dierenambulance en overige wegbeheerders.

Reacties