Lancering Postcode Loterij Buurtfonds voor snelle financiering buurtprojecten 

Het groene hart in Veeningen kan garen spinnen.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens
Zuidwolde – Het moet in een initiatiefrijke gemeente als De Wolden als muziek in de oren klinken: er komt een nieuw landelijk fonds waar subsidie te verkrijgen is. Lokale organisaties, zoals buurthuizen en speeltuinverenigingen, kunnen vanaf donderdag bij het Postcode Loterij Buurtfonds aankloppen voor een financiële bijdrage voor hun buurtproject. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een gemeenschappelijke moestuin, het organiseren van een buurtfestival, of het opknappen van de speeltuin. Om een goed idee snel vleugels te geven, is de aanvraagprocedure kort.
De afgelopen periode zijn er al 39 buurtprojecten gefinancierd waaronder: de verbouwing van het Koetshuis in Nieuw-Dordrecht, de vernieuwing van de speeltuin Oosterveld in Odoorn en een nieuwe koeling voor de dorpswinkel in Eext. Deze projecten maken ieder op een eigen manier Nederland een beetje mooier.

Buurtprojecten

In Rottevalle wordt het speciale kunstproject Mei Makke ondersteund. Stichting MFC It Werflân wil de sociale cohesie in het dorp versterken door honderden mensen van jong tot oud samen een duurzaam kunstwerk te laten maken. “We zijn erg blij met de financiële bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds”, zegt Hennie Meppelink van Stichting MFC It Werflân.“Het kunstproject leeft in het dorp. Inwoners worden actief benaderd, ook mensen die niet gemakkelijk meer hun huis uit komen. Daarnaast betrekken we schoolkinderen en hun ouders erbij.”
Het Postcode Loterij Buurtfonds is blij met de vele lokale initiatieven. “Het kunstwerk in Rottevalle is een mooi voorbeeld van waar wij voor staan: sociale cohesie en duurzaamheid”, legt Tatiana van Lier van het Postcode Loterij Buurtfonds uit. “Ook de buurtprojecten in Nieuw-Dordrecht, Odoorn en Eext dragen wij een warm hart toe. Ze onderstrepen het belang van een actieve buurt, waar mensen samen hun leefomgeving mooier willen maken!”

Korte aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure bij het Postcode Loterij Buurtfonds is snel en eenvoudig. Het moet gaan om een project dat voor iedereen toegankelijk is en van de buurt een leukere plek maakt. Om een goed idee snel uit te kunnen voeren, staat de financiële bijdrage binnen twee tot zes weken op de bankrekening van de vereniging of stichting. Door inzichtelijk te maken welke buurtprojecten er allemaal gefinancierd worden hoopt het Postcode Loterij Buurtfonds alle bewoners in Nederland te inspireren ook in actie te komen voor zijn of haar buurt. Aanvragen kunnen het hele jaar worden ingediend.
Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de 500 en 5.000 euro. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Postcode Loterij. Benieuwd naar de gefinancierde projecten bij jou in de buurt? Zie www.postcodeloterijbuurtfonds.nl

Reacties